Οι Οικολόγοι - Πράσινοι και τα φιλοευρωενωσιακά πεπραγμένα τους
Κυριακή 3 Μάη 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο δυναμώνει η δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων και μετατρέπεται σε αγανάκτηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απεγκλωβισμό τους από τα κόμματα της αστικής δικομματικής εναλλαγής, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η τάση ριζοσπαστικοποίησής τους και η ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο εντείνονται και οι προσπάθειες και τα σενάρια της αστικής τάξης για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ώστε να διατηρηθεί ακλόνητο το αστικό πολιτικό σύστημα. Στη χώρα μας υπάρχει πλούσια εμπειρία από την αξιοποίηση υπαρκτών ή και την κατασκευή πολιτικών κομμάτων - εφεδρειών της αστικής εξουσίας, που στον κατάλληλο χρόνο παίζουν το ρόλο των αναχωμάτων, εγκλωβίζουν τη λαϊκή οργή, αποτρέπουν τη ριζοσπαστικοποίηση πλατιών τμημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, διευκολύνοντας το κεφάλαιο και τους άλλους πολιτικούς τους εκπροσώπους να ανασυνταχθούν, να ανακόψουν βαθύτερες αλλαγές, ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Στα πλαίσια αυτών των διεργασιών εντάσσεται και η επιδίωξη να αποκτήσει πολιτική ύπαρξη, μέσα από την ανάδειξή του ως δημοσκοπικό μέγεθος, το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων και στη χώρα μας.

Ετσι, σε πείσμα της πραγματικότητας, η αστική τάξη, μέσα από τα κρατικά και ιδιωτικά έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ με τη μέθοδο της λαθροχειρίας, ταυτίζει με αυθαίρετο τρόπο περιβαλλοντικές ανησυχίες και δράση των εργαζομένων με το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων, εμφανίζοντάς το στις δημοσκοπήσεις ως μετρήσιμη πλέον πολιτική δύναμη. Το γεγονός ότι σκόπιμα οι αντιδραστικές πολιτικές θέσεις του, η ίδια η πολιτική του παρουσία καλύπτονται από ένα πέπλο ομίχλης και ασάφειας εξυπηρετεί τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που θέλουν να του προσδώσουν, ώστε να εμφανίζεται ως μία δύναμη που ενδιαφέρεται γενικά και αόριστα για την προστασία του περιβάλλοντος, ζήτημα που ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιεί λαϊκές δυνάμεις. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν διαταξικό και πολύ περισσότερο ουδέτερο, ταξικό χαρακτήρα. Εχουν ταξική πηγή και αιτία. Οφείλονται στην άναρχη και ληστρική δράση του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που εξαντλεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, μολύνει, καταστρέφει την περιβαλλοντική ισορροπία, εμπορευματοποιεί κάθε σπιθαμή γης, δάση, ορεινούς όγκους, παραλίες και αιγιαλούς, αφού το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η μεγιστοποίηση των κερδών του.

Συγκάλυψη της ταξικής φύσης των προβλημάτων

Οποιος, όπως το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων, αποκρύπτει την ταξική φύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλλιεργεί την αντίληψη ότι γι' αυτά ευθύνονται εξίσου οι εργαζόμενοι και τα μονοπώλια, όχι μόνο υπονομεύει την πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παραδίδει την περιβαλλοντική προστασία στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου, βάζει κυριολεκτικά «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η δραστηριοποίηση τμημάτων του κεφαλαίου γύρω από περιβαλλοντικά προβλήματα, η προβολή τέτοιων ζητημάτων μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κατέχουν, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η προσπάθειά τους να τους προσδώσουν και λαϊκό έρεισμα. Η λεγόμενη πράσινη οικονομία, οι επενδύσεις σε ήπιες μορφές παραγωγής ενέργειας, κατασκευές ενεργειακής απόδοσης, τεχνολογίες «φιλικές» προς το περιβάλλον, μπορούν να αποτελέσουν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πλήρους εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης, μια νέα διέξοδο για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στη χώρα μας αντίστοιχες προσπάθειες δημιουργίας πράσινων κομμάτων, με μια ορισμένη επιρροή, δεν ευοδώθηκαν. Το αντίθετο όμως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί η έλλειψη ισχυρών κομμουνιστικών κομμάτων με ταξική γραμμή πάλης και η αδύναμη ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος αξιοποιήθηκαν από την αστική τάξη, η οποία ανέδειξε και ενίσχυσε πολιτικές δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πράσινες», προβάλλοντας την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, που καρπώνονται και εγκλωβίζουν τμήμα της λαϊκής δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης.

Η πορεία αυτών των κομμάτων, η στάση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνολικά η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αντιλαϊκή πολιτική της είναι αποκαλυπτική.

Οι Πράσινοι συγκροτήθηκαν σε πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του 1989. Πανηγύρισαν έξαλλα για την ανατροπή του σοσιαλισμού και την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Στήριξαν ενεργά τις προσπάθειες διεύρυνσης της ΕΕ με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Στο βρώμικο πόλεμο ΕΕ και ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, το 1994 και το 1999, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, προσφέροντας με την έξαλλη προπαγάνδα τους για τον «μακελάρη Μιλόσεβιτς» και τη «γενοκτονία των Κοσσοβάρων» το αναγκαίο πολιτικό άλλοθι. Οι Πράσινοι συμμετείχαν στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, εκείνες δηλαδή που πρωτοστάτησαν για τη σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού. Ποιος δε θυμάται τον περιβόητο Γιόσκα Φίσερ, ηγέτη του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων, που από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας συνέβαλε ενεργά στο αιματοκύλισμα των βαλκανικών λαών, στην αλλαγή των συνόρων, τη ΝΑΤΟική στρατιωτική κατοχή των Βαλκανίων, τη δημιουργία ευρωΝΑΤΟικών προτεκτοράτων. Προώθησε και στήριξε όλες τις επιδιώξεις του γερμανικού κεφαλαίου και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, τις ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ σ' ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια περίοδο, ως ανταμοιβή προφανώς για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφεραν οι Πράσινοι στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο, διορίστηκε Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, το στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Μίκαελ Σρέγιερ.

Με τις αξίες της ΕΕ

Το Φλεβάρη του 2004 οι δυνάμεις αυτές, κατ' επιταγή της ΕΕ, ίδρυσαν το «Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα», το οποίο, όπως όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, είναι υποχρεωμένο από την κοινοτική νομοθεσία να υποτάσσεται στην ΕΕ και τις αξίες της και αναλαμβάνει από το καταστατικό της την υποχρέωση να στηρίζει την ΕΕ, να προπαγανδίζει και να προωθεί ανάμεσα στους λαούς την αντιλαϊκή πολιτική της.

Πράσινη καπιταλιστική οικονομία
Ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω στοιχεία για τη δράση και τη στάση των Πρασίνων στην ΕΕ; Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο και πολιτική της ΕΕ που να μη στήριξαν και υπερψήφισαν. Οι Πράσινοι ανήκουν στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή. Πολλές φορές μάλιστα πρωτοστατούν στην προώθηση των πιο αντιδραστικών επιλογών του κεφαλαίου στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ψήφος στο κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων δεν είναι απλά μία ανώδυνη ψήφος ρηχής διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ψήφος που θα προσμετρηθεί στην αποδοχή της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑ.Ο.Σ. Ψήφος που θα αξιοποιηθεί για την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από τη λεγόμενη Πράσινη Οικονομία. Ψήφος ενάντια στο περιβάλλον.

Ο διαγκωνισμός μεταξύ των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των οπορτουνιστών ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γενικότερα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για να φτιασιδώσουν την παρουσία τους, με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, γίνεται και μέσα από την ανάδειξη περιβαλλοντικών οργανώσεων ενσωματωμένων στη κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου.

Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και η προβολή τους από τα ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν από την αστική τάξη για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, για τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑ.Ο.Σ., των Πρασίνων, γενικότερα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Ενώ αποσιωπούν πρωτοβουλίες και τεκμηριωμένες καταγγελίες που έχει αναδείξει το ΚΚΕ στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως τις περιβαλλοντικές καταστροφές στον Ασωπό, στο Θερμαϊκό κόλπο, στο Μαλιακό, στην Κορώνεια, στην Ψυτάλλεια, στους υγροβιότοπους, τις πυρκαγιές, τη ρύπανση των θαλασσών, το Ε/Γ - Τ/Κ πλοίο «Sea Diamond» κ.ά.

Γιατί το ΚΚΕ αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και των φυσικών πόρων, την περιβαλλοντική καταστροφή, το κεφάλαιο.

Φιλολαϊκός δρόμος για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στα πλαίσια της ΕΕ δεν υπάρχει.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποτελεί εγγύηση για να δυναμώσει το μέτωπο ανυπακοής, απειθαρχίας και ρήξης με την ΕΕ, της αλληλεγγύης και της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο δρόμο για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, για ριζικές αλλαγές, τη λαϊκή ευημερία.


Του
Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία υποχρέωση προστασίας της φύσης όταν πρόκειται για ΑΠΕ! (2023-07-13 00:00:00.0)
ΕΕ: Προχωρά το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης», που οδηγεί χιλιάδες στην ανεργία (2020-07-21 00:00:00.0)
Το δηλητήριο της οικολογικής καραμέλας (2009-05-17 00:00:00.0)
«Υπέρ» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (2009-05-09 00:00:00.0)
Πηγή κερδοφορίας η «πράσινη ανάπτυξη» (2008-02-09 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο «προστάτης» του ...περιβάλλοντος! (2004-06-06 00:00:00.0)