ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Δυναμώστε τη φωνή σας, ενισχύστε την ΠΚΣ!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΚΣ προς τους φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στις Εστίες

Τετάρτη 6 Μάη 2009

Ανεπάρκειες στην υλικοτεχνική υποδομή, ελλιπείς υπηρεσίες, περιορισμένες θέσεις στέγασης, τρομοκρατία για να καταβληθούν νοίκια, εξώσεις, περιστολή του ασύλου, απολύσεις του μόνιμου προσωπικού των εστιών (με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα εστιατόρια). Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα των φοιτητικών εστιών, η οποία βρίσκεται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση από τους σκοπούς που θα έπρεπε να εξυπηρετούν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που οι φτωχές οικογένειες χτυπιούνται από παντού.

Εκεί, στους φοιτητές και σπουδαστές που μένουν στις εστίες, σε παιδιά που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, απευθύνεται με αποφασιστικότητα η Πανσπουδαστική ΚΣ. Τους καλεί να κρίνουν με βάση την εμπειρία που έχουν ήδη αποκτήσει και να προσέλθουν στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών, για να ψηφίσουν με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Επισημαίνοντας τις αιτίες για την άθλια κατάσταση που έχουν περιέλθει οι φοιτητικές εστίες, η ΠΚΣ με ανακοίνωσή της, αναφέρει την οικονομική εγκατάλειψη από το κράτος, με μειωμένους προϋπολογισμούς κάθε χρόνο, που αντανακλά την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. «Μια πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου στο χώρο της Παιδείας και οδηγεί τις Εστίες σε μαρασμό, στο κλείσιμό τους ή και στην ιδιωτικοποίησή τους, στην ένταση των ταξικών φραγμών», υπογραμμίζεται.

Να σημειωθεί ότι με τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας που εφαρμόζεται ήδη στις Εστίες με τη συμβολή των πρυτανείων, προβλέπονται αλλαγές στην εισαγωγή και τη διαμονή των φοιτητών και των σπουδαστών, αλλά και στην οικονομική διαχείριση των Εστιών. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν ουσιαστικά σε διάλυση της δημόσιας και δωρεάν σίτισης και στέγασης και αποτελούν εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της «Λευκής Βίβλου» για την Παιδεία της ΕΕ.

«Οι πρυτανείες μαζί με τη διοίκηση του ΕΙΝ πρωτοστατούν στην τρομοκράτηση των φοιτητών, ιδιαίτερα των αλλοδαπών, προκειμένου να πληρώσουν το χαράτσι που τους επιβάλλουν. Η κατάσταση που επικρατεί υπονομεύει τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, καθώς προστίθεται ένα ακόμα οικονομικό βάρος στις πλάτες τους», υπογραμμίζει η Πανσπουδαστική και καλεί να μπει φραγμός στις δυνάμεις που προωθούν αυτήν την πολιτική στις εστίες, να αποδυναμώσουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, να δώσουν απάντηση στο σιγοντάρισμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ουράς του των ΕΑΑΚ.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές στις 13 Μάη, να δυναμώσουν τη Πανσπουδαστική που προβάλλει τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών, ιδίως των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και των εστιακών, για μόρφωση - δουλειά - ζωή, για δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους. Αναδεικνύει και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης, στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. Είναι η μοναδική δύναμη που βροντοφωνάζει ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές και ιδιαίτερα τα παιδιά που μένουν στις Εστίες πρέπει να ενωθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα το ΠΑΜΕ στην αντεπίθεση. Οτι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πρέπει να ακολουθήσει το ορμητικό ποτάμι της ανατροπής και του χτισίματος της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.