Η «ΑΥΓΗ», το ψέμα και η κακοήθεια
Πέμπτη 7 Μάη 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ψέμα έχει γίνει από καιρό ένα από τα βασικά εργαλεία της αρθρογραφίας στην «ΑΥΓΗ» και της πολιτικής δράσης του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια ευτελούς εξυπηρέτησης πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ειδικά όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ και τις θέσεις των κομμουνιστών, το ψέμα πάει σύννεφο. Τους έχουμε συνηθίσει, όμως, και κατανοούμε ότι για να επιπλεύσει ο οπορτουνισμός έχει ανάγκη και το ψεύδος.

Οταν, όμως, στην εφημερίδα παρουσιάζονται ψεύτικα ρεπορτάζ, όταν δηλαδή υποτίθεται ότι μεταφέρονται πραγματικά γεγονότα, τα οποία ή δεν έχουν γίνει ή έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με απλό ψέμα, αλλά με κακοήθεια και χυδαία ανηθικότητα με πατέντα.

Χτες η «ΑΥΓΗ», παρουσιάζοντας το ρεπορτάζ της Βουλής για τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο, εκτός των άλλων, η κυβέρνηση διατηρούσε σε ισχύ τη δυνατότητα των μεγαλοεκδοτών να εκπίπτουν το 2% του τζίρου τους χωρίς να παρουσιάζουν καν παραστατικά, έχει υπότιτλο «Σιωπή ΚΚΕ για το 2%» και γράφει: «Σημειώνεται ότι ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής δεν αναφέρθηκε στο 2% προς τους εκδότες», αφήνοντας να λειτουργήσουν διάφοροι συνειρμοί σε βάρος του Κόμματος.

Η πλήρης αθλιότητα δε χρειάζεται τη δική μας απάντηση. Αρκούν τα πρακτικά της Βουλής, από τα οποία αντιγράφουμε:

Αναφορά πρώτη: «Είναι προς το δημόσιο συμφέρον, η απαλλαγή του 2% από τις επιχειρήσεις ραδιοτηλεόρασης και Τύπου, χωρίς παραστατικά, από τα ακαθάριστα εισοδήματα που έχουν;».

Αναφορά δεύτερη: «Αυτό σημαίνει - σύμφωνα με ένα σημείωμα που πήραμε από ορισμένους συμπολίτες μας - ότι το ποσό αυτό ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ - απώλεια του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Αναφορά τρίτη: «Είναι, (αν) θέλετε, αυτό το δέσιμο που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα με τα τηλεοπτικά και το γραπτό Τύπο, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μία ακόμα προεκλογική συναλλαγή με άγνωστο το τι ακριβώς κρύβεται από πίσω».

Αναφορά τέταρτη: «Εμείς, κύριε υπουργέ, λέμε ότι πρέπει να πάρετε πίσω την παράγραφο 2 που φέρατε στην τροπολογία αυτή, γιατί πραγματικά φωνάζει. Είναι χαριστική».

Κι όμως, η τόσο συγκεκριμένη και χωρίς την παραμικρή περικοκλάδα απαίτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, να αποσυρθεί η τροπολογία επειδή «φωνάζει» και επειδή είναι «χαριστική», μεταφέρθηκε στην «ΑΥΓΗ» ως ...«σιωπή του ΚΚΕ για το 2%».

Τα αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής, τα αφιερώνουμε σε όσους αναγνώστες της «ΑΥΓΗΣ» και οπαδούς του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακόμα αυταπάτες για το πού μπορεί να φτάσουν ο οπορτουνισμός και οι φορείς του.