ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Νέα νομοθετική παρέμβαση υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου, είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του Αρείου Πάγου, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών «ξεπέρασαν το ευρύτατο νόμιμο πλαίσιο»

Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000

Την υπόσχεση ότι εάν τα δικαστήρια ή ο Αρειος Πάγος δε συμμορφωθούν με την απόφαση της Βουλής για παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, τότε η κυβέρνηση «θα σκεφθεί νέα νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος», έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Βέβαια, ο υπουργός, υπερασπίζοντας την κυβερνητική πολιτική που ποινικοποιεί ασύστολα όλες τις κινητοποιήσεις, είπε ότι ξεπέρασαν το «ευρύτατο νόμιμο πλαίσιο» οι αγρότες που πριν χρόνια κινητοποιήθηκαν και γι' αυτό υπήρξε επέμβαση των εισαγγελέων.

Κατά τον Μ. Σταθόπουλο η κυβέρνηση «δεν ακολουθεί πολιτική παρεμπόδισης των λαϊκών κινητοποιήσεων», αλλά «επειδή έχει μεγάλη κατανόηση γι' αυτές, σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις μαζικών κινητοποιήσεων μπορεί εκ των υστέρων να σκεφθεί το θέμα και να αποποινικοποιήσει τις υποθέσεις αυτές». Ο υπουργός αναφερόταν σε απόφαση της Βουλής που πάρθηκε μετά τη λαϊκή κατακραυγή για τις μαζικές δίκες των αγροτών για την εξάλειψη του αξιόποινου των κινητοποιήσεων, απόφαση όμως που ο Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι δίκες στα αγροτοδικεία.

Ο ίδιος είπε ότι έχει διαφορετική άποψη από αυτήν του Αρείου Πάγου, αλλά πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει θα περιμένει την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα ασχοληθεί με την υπόθεση.

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε επιστήμη την ποινικοποίηση των αγώνων, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι όταν ξεσηκώνονται κινήματα λόγω υπαρκτών προβλημάτων, σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων κινητοποιήσεων ούτε μία φορά δε βγήκε η κυβέρνηση να πει ότι είναι νόμιμες αυτές οι διεκδικήσεις.

«Ολα ήταν παράνομα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και τόνισε ότι είναι γνωστές οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε πολλές τέτοιες κινητοποιήσεις, με χαρακτηριστικές αυτές των αγροτών και των μαθητών. Ποινικοποιούνται οι αγώνες, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, στέλνονται οι εισαγγελείς, ωθείται η δικαιοσύνη στο να δικάσει και μετά κάτω από την κατακραυγή υπάρχει μία αναδίπλωση. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι δεν ήταν κυβερνητική πρόταση η διάταξη για την παραγραφή των δήθεν αδικημάτων των αγροτών, αλλά κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης αναγκάστηκε η κυβέρνηση να τη δεχτεί.

Ομως ορισμένα δικαστήρια και ο Αρειος Πάγος οδηγήθηκαν σε άλλη κατεύθυνση και αυτό είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τροπολογία βουλευτών που έχει στα χέρια του και επαναφέρει το θέμα της παραγραφής για δυσκολευτούν οι εξελίξεις στον Αρειο Πάγο. Επίσης να συμπεριληφθούν στην τροπολογία και οι αγρότες που διώκονται για μετά το 1997, καθώς και οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες.