ΡΩΣΙΑ
Αριθμητική ... της καταστροφής
Σάββατο 9 Μάη 2009

Ο τρούλος του ναού της Αγ. Τριάδας στην Αγ. Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) το 2006 στις φλόγες. Ο ναός χτίστηκε το 1835 και αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο. Ο κατεστραμμένος τρούλος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ξύλινος τρούλος στην Ευρώπη
Πάνω από 2,5 χιλιάδες ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Ρωσίας καταστράφηκαν την τελευταία 10ετία! Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας (σ.σ. γεγονός που υπονοεί ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη) και αποτελεί μια ακόμη συνέπεια της αντεπανάστασης.

Φυσικά, το ρωσικό ΥΠΠΟ δεν ερμηνεύει έτσι τα στοιχεία. Αντίθετα, τα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει, εμμέσως, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Αλεξάντρ Αβντέγιεφ, μιλώντας για τις αιτίες, ανέφερε, πρώτη - πρώτη ...την «απουσία χρηστών των μνημείων»! Αποψη γενικά σωστή (ό,τι δε χρησιμοποιείται ή δε συντηρείται καταστρέφεται), αλλά συνδυασμένη με τη γενικότερη πολιτιστική πολιτική του σημερινού ρωσικού κράτους, δεν αφήνει περιθώρια «παρερμηνειών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση των μισών από τα μνημεία που βρίσκονται υπό κρατική προστασία «χαρακτηρίζεται μη ικανοποιητική», ενώ μεγάλο μέρος τους χρήζει άμεσης διάσωσης. Πρόσθεσε ότι αν δεν παρθούν μέτρα, «τότε αναπόφευκτα αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην απώλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας». Οσο για τα αρχαία μνημεία, είπε ότι έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα 155 καταστροφές από «ανθρωπογενή αίτια».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού ΥΠΠΟ, την 1η Γενάρη 2009 η χώρα διέθετε πάνω από 80.000 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς (13 είναι ενταγμένα στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ). Από αυτά τα 25,7 χιλιάδες είναι χαρακτηρισμένα ως «ομοσπονδιακής σημασίας» και 62,3 χιλιάδες ως «περιφερειακής».