Το Καρλόβασι δεν τον ξεχνά
Σάββατο 9 Μάη 2009

Ο Γιάννης Ρίτσος με τη γυναίκα και την κόρη του στο Καρλόβασι
Ασφυκτικά γέμισε το Δημαρχείο Καρλοβάσου, στην εκδήλωση (3/5) της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, προς τιμήν του Γιάννη Ρίτσου.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα της κινηματογραφημένης από τους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη αυτοβιογράφησης του Γ. Ρίτσου. Για τη ζωή, τους αγώνες και το πολύπλευρο έργο του, μίλησε η Ρίτα Καρβούνη. Ο κεντρικός ομιλητής, Κώστας Τζίχας (μέλος της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ), αναφέρθηκε στην υποκρισία της πολιτείας, επισημαίνοντας:

«Ετος Ρίτσου, ανακηρύχθηκε το 2009 από την πολιτεία, η οποία όσο ζούσε δεν στήριξε ούτε μια από τις πολλές προτάσεις που έγιναν για τη βράβευσή του με "Νόμπελ". Ο Πάμπλο Νερούδα, παίρνοντας, το 1972, το "Νόμπελ", δήλωσε: "Ξέρω κάποιον άλλο με περισσότερα προσόντα γι' αυτήν τη τιμή: τον Γιάννη Ρίτσο". Αντίθετα, τον "τίμησε" με φυλακίσεις και εξορίες. Σήμερα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεδιπλώνεται μια επιχείρηση κακοποίησης και διαστρέβλωσης οτιδήποτε πολύτιμου και ωφέλιμου μας κληροδότησαν οι μεγάλοι διανοητές και δημιουργοί. Απ' αυτόν τον παραμορφωτικό φακό, περνά και το έργο του Γ. Ρίτσου. Σήμερα, με απόντα τον ποιητή, εξελίσσεται μια συστηματική προσπάθεια να αφαιρεθεί το Α και το Ω της ποίησής του. Η αστική τάξη και οι αστοί κριτικοί του έργου του - με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις - δεν του συγχώρεσαν ποτέ την ιδεολογική και πολιτική ένταξή του. Δεν του συγχωρούν και σήμερα ότι δεν αμφέβαλε γι' αυτήν την ένταξή του και ότι "στράτευσε" το μεγαλύτερο μέρος της ποίησης με τις επαναστατικές ιδέες και αξίες».

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων του από τον Στέλιο Γιαννικάκη. Η «Συντροφιά» (Μαν. Βαγιανός, Χρήστος Ηλιάδης, Μανώλης Καραβασίλης, Σταύρος και Χριστίνα Κουτράκη, Γιάννης Λουλουργάς, Γιώργος Μάρκου, Διονύσης Μαστρογιάννης, Δημήτρης Σοφιανός) ερμήνευσε μελοποιημένο Ρίτσο. Η Ελσα Χίου (λογοτέχνης) μίλησε για τα γεγονότα που ενέπνευσαν τα μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου. Χαιρετισμό έκανε ο Σταύρος Κουτράκης. Τέλος, εκτέθηκαν εικαστικά έργα του ποιητή και δύο πορτρέτα του, φιλοτεχνημένα από τους ζωγράφους Γ. Κομινόζογλου και Στ. Κουτράκη.