ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Στο δίκαιο αγώνα για όγδοη βδομάδα

Ο «Ρ» παρακολούθησε τη Γενική Συνέλευση της Κυριακής, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των στάσεων εργασίας

Τρίτη 12 Μάη 2009

Οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη» συζητούν για την εξέλιξη του αγώνα τους
«Ξέρουν ότι έχω αγοράσει σπίτι, ότι έχω δύο παιδιά και ασκούν ψυχολογικό πόλεμο. Εγώ, πάντως, είμαι αποφασισμένος. Αν θέλουν, ας με απολύσουν. Υπογραφή δεν βάζω. Για τους συναδέλφους μου, για τα φιλαράκια μου, για να τους κοιτάω στα μάτια». Ο Βαγγέλης Ζ. είναι ένας από τους δεκάδες εργαζόμενους του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», που δέχεται ισχυρές πιέσεις από την εταιρεία για να κάνει πίσω.

Η εταιρεία «ΠΛΙΑΣ» του ομίλου Δαυίδ, επιστρατεύοντας τον εκβιασμό, την τρομοκρατία και την εξαγορά, επιδιώκει να υφαρπάξει την υπογραφή εργαζομένων και να την εντάξει στην κατάπτυστη λίστα που προσπαθεί να στήσει, ότι, δήθεν, δε θέλουν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οτι είναι ενάντια στην ταξική κλαδική του εργατική οργάνωση, την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων.

Ο Βαγγέλης βγήκε μπροστά στους συναδέλφους, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε την περασμένη Κυριακή στο εργοστάσιο. Με κουβέντες καθαρές, παλικαρίσιες, ξεκαθάρισε τη θέση του. Το επισφράγισμα των όσων είπε, ήταν τα λόγια του να πνιγούν από τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του.

Υπόδειγμα οργάνωσης

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» από χτες διανύουν την 8η βδομάδα πολύμορφων κινητοποιήσεων, με στάσεις εργασίας, απεργίες, καταλήψεις και άλλες μορφές, για να αναχαιτίσουν την επίθεση της εργοδοσίας. Η εταιρεία «ΠΛΙΑΣ», με όχημα την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διαφυλάξει τα κέρδη της από την κρίση, προετοιμάζει «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009.

Ο αγώνας που δίνουν είναι υπόδειγμα συμμετοχής και οργάνωσης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και απανωτές γενικές συνελεύσεις, όπου αναπτύσσεται πλούσιος διάλογος. Μπούσουλάς τους, η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ. Οπλο τους, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από πλήθος σωματείων που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η μεγαλύτερη κατάκτησή τους, η παρακαταθήκη αυτού του αγώνα, είναι η ταξική τους ενότητα που ατσαλώνεται, όσο η εταιρεία προσπαθεί λυσσαλέα να ανακόψει τον αγώνα τους, με τρομοκρατικές απολύσεις - ήδη, μετράνε 9 - λοκ άουτ, απεργοσπάστες και άλλα μέτρα.

Στη διάρκεια της προχτεσινής συνέλευσης, ο πρόεδρος του κλαδικού τους σωματείου Νίκος Ξουράφης ανέφερε ότι «όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι σαν γροθιά δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Ολοι μαζί, ενωμένοι, συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιβάλουμε το δίκιο μας». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας. Στη συνέλευση παραβρέθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, ο Γιάννης Κομνηνός από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, εκπρόσωποι από το Σωματείο Λευκών Κρεάτων κ.ά.

«Δε χαριζόμαστε σε κανένα»!

Η αποφασιστικότητα του Βαγγέλη δεν αποτελεί εξαίρεση. Η συζήτηση με τους εργαζόμενους, λίγο πριν ξεκινήσει η συνέλευση, ήταν κατατοπιστική για το κλίμα που επικρατεί ανάμεσά τους. Η Μαρία Τσαμπάζ, μάνα με ένα παιδί, ήταν σαφής: «Είμαι 35 ετών και ξέρω ότι δύσκολα θα ξαναβρώ δουλειά. Εχω ενοίκια, έξοδα πολλά. Από την εταιρεία μου έστειλαν επιστολή απειλητική, ότι ενδέχεται, τις επόμενες μέρες, να μιλήσω με τον διευθυντή. Ομως, πίσω δεν πρόκειται να κάνω. Εχουμε αποφασίσει ότι ή όλοι θα μπούμε για δουλειά ή κανείς».

Η Παρασκευή Νικολάου είπε: «Εχω τρία παιδιά. Ο άντρας μου είναι οικοδόμος με 800 ευρώ το μήνα. Για τα έξοδα θέλουμε τουλάχιστον 1.000. Οταν δούλευα αλλού, στις απεργίες δε συμμετείχα. Εδώ όμως είναι αλλιώς. Είμαστε όλοι μαζί, έχουμε σωματείο δυνατό που υπερασπίζει εμάς. Πώς εδώ να μπω εγώ για δουλειά; Δεν έχω σκοπό να πουληθώ. `Η όλοι μαζί θα ξαναπιάσουμε δουλειά ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Ο Μπάμπης Ακριώτης ανέφερε: «Εχουμε αποφασίσει να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: "Η όλοι στη δουλειά ή όλοι στον αγώνα". Μαζί και οι απολυμένοι συνάδελφοί μας. Δε χαρίζουμε κανέναν συνάδελφο στην εργοδοσία και παίρνουμε κουράγιο από τη μεγάλη συναδελφική αλληλεγγύη που έχουμε από άλλους κλάδους».

Συντονισμός στον Ομιλο

Χτες, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά σύσκεψη των σωματείων από εργοστάσια του Ομίλου Δανιήλ και κλάδους όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες του. Συμμετείχαν συνδικαλιστές από τον «Κατσέλη», τη «Φριγκοκλάς», το «Ιντερκοντινένταλ», την Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Πέρα από την άμεση συμβολή στην οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων τους στην «Παπουτσάνης», αποφασίστηκε ακόμα η έκδοση κοινού δελτίου Τύπου, κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης την Πέμπτη, οπότε και προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση, ενημέρωση στα εργοστάσια του Ομίλου και κήρυξη συντονισμένης κινητοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.