ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής

Μαζική κινητοποίηση χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού που έχουν συστήσει σωματεία και φορείς

Τρίτη 12 Μάη 2009

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Αμεσα μέτρα, για να σταματήσουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τις τεράστιες ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία και τους Φούρνους, για να σταματήσουν οι νησιώτες να πληρώνουν άγρια χαράτσια για την υγεία τους την ώρα της ανάγκης, απαίτησαν Ικαριώτες και Φουρνιώτες, μέλη της Ικαριώτικης και Φουρνιώτικης παροικίας στην Αθήνα, με κινητοποίηση χτες το απόγευμα στην Αθήνα.

Στις 6 το απόγευμα, Ικαριώτες και Φουρνιώτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους, συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο, ξεδίπλωσαν τα πανό τους και απαίτησαν: «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, χωρίς γιατρούς μη μένουμε ούτε ένα λεπτό», «Εξω οι επιχειρήσεις απ' την Υγεία». Για να νιώθει ο καθένας από άκρη σε άκρη στα νησιά ασφαλής, για να πάψουν οι ιστορίες καθημερινού πόνου: Της εγκύου που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της ίδιας και του αγέννητου παιδιού της γιατί στο νοσοκομείο δεν υπήρχε γιατρός, των Φουρνιωτών που δεν είχαν ποτέ ειδικευμένο γιατρό, των ασθενοφόρων που δεν έχουν καν οδηγούς για να βγουν οι βάρδιες, των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας και ιατρείων, αλλά και του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Στο πλευρό των νησιωτών που παλεύουν για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην Υγεία, βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, μεταφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Ακόμα, ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας και ο νομαρχιακός σύμβουλος Σάμου της ΝΑΣ Γιώργος Τσακαλίας.

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα για το πανάκριβο αγαθό της Υγείας», υπογράμμισε, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Λεωνίδας Καρούτσος. Τόνισε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ότι η υγεία δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό δικαίωμα, αλλά σαν εμπόρευμα, που αξιοποιείται για να πλουτίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο χώρο.

Ξεκαθάρισε ότι η Υγεία είναι υπόθεση, πρώτα και κύρια, της εργατικής τάξης, κάλεσε στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για Κέντρο Υγείας σε κάθε δήμο της Ικαρίας και των Φούρνων, για επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες Υγείας όλες τις μέρες συνεχώς κ.ά.

Με προπομπό τα πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι νησιώτες πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα, καταγγέλλοντας την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους.