Στις όχθες του Ασωπού
Πέμπτη 14 Μάη 2009

Στις όχθες του Ασωπού ποταμού, που έχει μεταβληθεί σε χαβούζα των βιομηχάνων, περιόδευσε χτες η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Η πρώτη στάση της αντιπροσωπείας του Κόμματος είναι στο γεφυράκι του Ασωπού στα Οινόφυτα. Η μόλυνση του ποταμού είναι τόσο εμφανής, που το νερό είναι μαύρο! «Λίγο παρακάτω, το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο», λέει ένας κάτοικος. Δεύτερη στάση λίγο πιο κάτω. Εκεί, ο Ασωπός φαίνεται απλά ένας ξεροπόταμος. Ομως, πετώντας μια πέτρα εκεί μέσα, πετιέται ένας πίδακας λάσπης! «Ολα αυτά είναι λύματα», ενημερώνουν την Αλ. Παπαρήγα. Οπως ενημερώνουν οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής, κυριαρχεί η ανοργάνωτη εγκατάσταση των εργοστασίων δίχως υποδομές και πρόβλεψη. Είναι ενδεικτικό - σύμφωνα με όσα είπαν - ότι υπάρχουν εργοστάσια που προχωρούν σε παράνομη υπαίθρια αποθήκευση επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων!

Αμέσως μετά την επίσκεψή της, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ στα Οινόφυτα, στον Ασωπό ποταμό, υπάρχει το μεγάλο, το τεράστιο σκάνδαλο και προς αυτό το σκάνδαλο πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Κυριολεκτικά, οι κάτοικοι της περιοχής, και της ίδιας της περιοχής των Οινοφύτων και ευρύτερα, υποφέρουν από το μολυσμένο νερό, αλλά πάνω απ' όλα υποφέρουν από την κοροϊδία που η κυβέρνηση κάνει τα δύο τελευταία χρόνια, όταν αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα, όπου κυριολεκτικά με μελέτες ροκανίζει το χρόνο μην ξεκινώντας από το πρώτο: Να λύσει το θέμα σε πρωτοβάθμια βάση στις βιομηχανίες. Οι βιομηχανίες πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα τους - και δε χρειάζονται πρόστιμα γι' αυτό, αλλά χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα, τα πρόστιμα τους βολεύουν - να καθαρίζουν τα απόβλητα ούτως ώστε να υπάρξει ένα ευρύτερο έργο και καθαρισμός της περιοχής.


Συμφωνούμε με τις κατηγορίες των κατοίκων και των ειδικών ότι η κυβέρνηση προχωράει με μια μελέτη του 1996 και δεν παίρνει υπόψη το έγκλημα που έχει διαπραχθεί από το 1996 μέχρι το 2009 και επομένως δεν εκσυγχρονίζει τα στοιχεία. Δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη ούτε στις μελέτες ούτε στις προθέσεις του υπουργείου, αλλά σε μια περίοδο που και τα δύο κόμματα εξουσίας αγκαλιάζονται ή προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ΣΕΒ, δεν περιμένει κανείς ότι θα βάλουν το νυστέρι στο κόκαλο.

Εμείς λοιπόν ζητάμε πριν απ' όλα να παρθούν μέτρα από τους βιομήχανους για τις βιομηχανίες τους και ταυτόχρονα να προχωρήσει ένα σύγχρονο έργο που το αποτέλεσμά του θα είναι 100% καθαρό νερό και ατμόσφαιρα στην περιοχή. Ιδιαίτερα εργοστάσια τα οποία γειτνιάζουν με σχολεία και κατοικίες και που έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες εκτεθειμένες μάλιστα στο εξωτερικό, εδώ πρέπει να παρθούν ακόμα πιο σοβαρά μέτρα».