ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Προωθεί την καρδιά των συμφερόντων του κεφαλαίου

Το μανιφέστο των πολυεθνικών παρουσίασε χτες, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που παρέδωσε στη ΓΣΕΕ

Πέμπτη 14 Μάη 2009

Associated Press

Τις αντιδράσεις χιλιάδων εργαζομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη προκαλεί η πολιτική των μονοπωλίων μέσω και του ΔΝΤ (φωτ. από κινητοποίηση στην Τουρκία)
Τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών μεταφέρουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με ένα προκλητικό και ακραίο ερωτηματολόγιο στο οποίο - ανάμεσα σε άλλους - ζήτησε να τοποθετηθεί η ΓΣΕΕ κατά τη χτεσινή συνάντησή τους, το ΔΝΤ δεν κρύβει ποιος είναι ο σκοπός της αποστολής του. Χαρακτηριστικά, στο ερωτηματολόγιο - πρόκληση το ΔΝΤ μεταξύ άλλων ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, που ούτε λίγο, ούτε πολύ συνιστούν ένα αντιδραστικό μανιφέστο της μεγαλοεργοδοσίας:

Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος είναι το γεγονός ότι μέσα από το κείμενο εξαπολύεται απροκάλυπτα η επίθεση ενάντια σε όλα τα μέτωπα των εργατικών δικαιωμάτων, μισθοί, αγορά εργασίας, συντάξεις. Πασιφανές είναι επίσης ότι αυτό βρίσκεται σε παράλληλη πορεία με αντίστοιχα κείμενα και στόχους που θέτει και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ευελιξία, συντάξεις). Το καμουφλάζ που επιχειρείται, ότι δήθεν με τις μειώσεις των μισθών θα περιορισθούν οι απώλειες στην απασχόληση, δεν πείθει κανέναν και αποτυπώνουν ακριβώς τις αξιώσεις του ΣΕΒ, όπως και το ζήτημα για κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (κεντρική διαπραγμάτευση) που επίσης προβάλλει ο ΣΕΒ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συνόδευσαν τα παραπάνω με τη σύσταση για να υπάρξει «κοινωνικός διάλογος» και κοινωνική συναίνεση, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές συγκρούσεις. Στο τελευταίο όμως τους έχει προλάβει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ήδη έσπευσε με τον ΣΕΒ να συνομολογήσει τα «11» σημεία συμφωνίας σε βάρος των εργαζομένων. Ισως γι' αυτό, μιλώντας εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Φ. Θωμάς είπε πως «πιστεύαμε ότι αυτή τη φορά, ύστερα από την κρίση, θα ήταν πιο προσεχτικοί...». Γιατί άραγε; Μήπως το ΔΝΤ θα άλλαζε πολιτική και σκοπούς;