«Σταθερές σχέσεις του ΠΑΜΕ με τη νεολαία και τους εργαζόμενους»

Μιλάει στον «Ρ» το μέλος της ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Βασίλης Πετρόπουλος

Κυριακή 24 Μάη 2009

Μιλώντας στον Ρ, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις σταθερές σχέσεις που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το ΠΑΜΕ με κομμάτια της νεολαίας και των εργαζομένων. Κάτι, που, όπως εξήγησε, φαίνεται και από την απήχηση που έχει η συμμετοχή στο τουρνουά εδώ και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να αθληθούν, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο σημαντικό γεγονός της συμμετοχής στο τουρνουά των μελών από τις Θεραπευτικές Κοινότητες:

«Είναι η 4η χρονιά που συνεχίζεται το Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, μελών θεραπευτικών κοινοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό για μας, που καταφέραμε να ενώσουμε την προσπάθεια που κάνει ο καθένας από την πλευρά του για τη ζωή. Οι εργαζόμενοι μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα και τα παιδιά από τις θεραπευτικές κοινότητες για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Είναι σημαντικό για τα 10 χρόνια του ΠΑΜΕ, που καταφέρνει να δημιουργεί σταθερές σχέσεις με κομμάτια των εργαζομένων και κομμάτια της νεολαίας που παλεύουν για την καθημερινότητά τους. Το γεγονός ότι είναι ο 4ος χρόνος αποδεικνύει ότι αυτή η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ έχει συνέχεια, έχει συνέπεια και, το πιο σημαντικό, έχει ανταπόκριση. Αλλωστε, η μαζικότητα και του φετινού τουρνουά αποδεικνύει την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα σε κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας και τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει το ΠΑΜΕ».

-- Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τους νέους και τους εργαζόμενους να αθληθούν;

-- «Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εργαζόμενους να αθληθούν σήμερα και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό το ότι ανταποκρίνονται κάθε χρόνο με ιδιαίτερο προσωπικό κόπο στο τουρνουά. Καταλαβαίνετε και εσείς ότι η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της ζωής, η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίες έχουν δημιουργήσει εργαζομένους - λάστιχο. Ετσι καταντάει πολυτέλεια να ασχοληθούν οι εργαζόμενοι με τον αθλητισμό. Παρά ταύτα, οι νέοι εργαζόμενοι δίνουν και αυτοί τη μάχη».

-- Πριν λίγες μέρες, λίγο πιο μακριά από εδώ, πραγματοποιήθηκε, υπό την ανοχή των δήμων της περιοχής, το λεγόμενο «ναρκω-φεστιβάλ». Σήμερα εδώ, σ' αυτόν το χώρο, βλέπουμε να συμμετέχουν στο τουρνουά παιδιά από τις Θεραπευτικές Κοινότητες. Είναι αυτό μια απάντηση του ΠΑΜΕ, σε αυτά που πάνε να περάσουν κάποιοι;

-- «Σαφώς και είναι μια απάντηση, γιατί εμείς μιλάμε για την ενεργό δράση στη ζωή και όχι για την παθητική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Εμείς καλούμε τους νέους και τους εργαζόμενους να παλέψουν, να αντισταθούν, να είναι ζωντανοί και ενεργοί μέσα στην ταξική πάλη και τους αγώνες και όχι απλά παθητικοί δέκτες. Ακριβώς γι' αυτά, βλέπουμε ως σημαντικό γεγονός το να συμμετέχουν στο τουρνουά και μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, αφού τα παιδιά θεωρούν ότι δίνουμε κοινό αγώνα, γι' αυτό και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ».

-- Το τουρνουά φέτος συμπίπτει με τα 10 χρόνια ΠΑΜΕ. Τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τι πρέπει να γίνει για το μέλλον;..

-- «Τα 10 χρόνια ΠΑΜΕ αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να αναδείξουν ότι μέσα στις γραμμές του εργατικού κινήματος υπάρχουν δυο προτάσεις. Υπάρχουν δυο αντιλήψεις, υπάρχουν δυο γραμμές. Αυτό καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια να το κάνουμε τόσο έντονο, ώστε σήμερα μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων και των νεολαίων να αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι έχουν τάξει τον εαυτό τους με την πολιτική του κεφαλαίου και κάποιοι δίνουν τον καθημερινό αγώνα στους δρόμους. Αυτό για μας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτά τα 10 χρόνια και σ' αυτήν τη ρότα θα συνεχίσουμε».