ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Ατλας» φτώχειας, ανέχειας και ανεργίας

Ραγδαία αύξηση σε Γερμανία, Κίνα, Τουρκία

Παρασκευή 22 Μάη 2009

Από χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία στο Μπιλμπάο της Ισπανίας
ΑΓΚΥΡΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΕΞΙΚΟ.--

Στη Γερμανία, την «ατμομηχανή» της Ευρώπης και όχι σε κάποια χώρα του φτωχού νότου, είτε της Ευρώπης, είτε του πλανήτη ολόκληρου, το 14,3% του πληθυσμού διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας, που καθορίζεται σε 764 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με έκθεση με τον τίτλο «Ατλας της φτώχειας» που παρουσίασαν τις προηγούμενες μέρες οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε επίπεδο περιοχών και σύμφωνα με τους απόλυτους αριθμούς στην πρώην Ανατολική Γερμανία εξακολουθούν να ζουν οι φτωχότεροι, ενώ και η ανεργία είναι ενδημική. Μάλιστα, στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου το 27% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Εν αντιθέσει στις νότιες, πλούσιες περιοχές το ποσοστό της φτώχειας κυμαίνεται γύρω στο 7%, ενώ σε αυτές τις περιοχές ζει το μεγαλύτερο ποσοστό των καλά αμειβόμενων πολιτών. Το δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας χαρακτηρίζονται ως περιοχές σχετικής ευμάρειας με θύλακες φτώχειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία που συνθέτουν τον «Ατλαντα της φτώχειας» αφορούν στο 2007 και όχι το 2008. Συνεπώς, η εικόνα αυτή θα επιδεινωθεί καθώς η κρίση σοβεί.

Ενα «στρατό» ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων θα δημιουργήσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που προκαλεί τριγμούς και στην Κίνα.

Ο «στρατός» αυτός σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών θα αριθμεί περίπου 3 εκατομμύρια ανέργους - ή περίπου το 40% των 7,8 εκατομμυρίων αποφοίτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων - και θα προστεθεί στον τεράστιο όγκο των υπόλοιπων ανέργων που αναμένεται να φτάσουν μέσα στο 2009 τα 48 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα, οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων απασχολούνταν στο συνεχώς διευρυνόμενο ιδιωτικό τομέα με μηδαμινή εργασιακή και κοινωνική προστασία. Με το ξέσπασμα της κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τεράστιο κύμα απολύσεων.

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την ανεργία στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουρκικής Στατιστικής (TUIK) που δόθηκαν στην δημοσιότητα η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει στο 16,1, σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2008, που ήταν 11,6%. Στο χρονικό διάστημα ενός έτους προστέθηκαν 1.125.000 εκτοξεύοντας το σύνολο των ανέργων σε 3.802.000. Στα αστικά κέντρα η ανεργία φτάνει το 18,1% και στην ύπαιθρο, το 11,9%. Κατακόρυφη ήταν η αύξηση της ανεργίας των νέων καθώς από το 21,5% που ήταν το Φεβρουάριο του 2008 το ποσοστό μέσα σε ένα χρόνο έφτασε το 28,5%. Το βάθεμα όμως της καπιταλιστικής κρίσης δείχνουν και ορισμένα επιπλέον στοιχεία.