ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Πεδίο ασύστολης κερδοσκοπίας

Εμπλοκή στο διαγωνισμό για τους Ιππόδρομους, γιατί οι ενδιαφερόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες πιέζουν για να μην αναλάβουν τις «Ολυμπιακές επιβαρύνσεις». Σοβαρές υπόνοιες για μεθοδεύσεις ικανοποίησης αυτών των απαιτήσεων δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης

Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000

Την πρόβλεψη ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα επιβαρύνει με δυσβάστακτο κόστος τον ελληνικό λαό επιβεβαιώνει και η εξέλιξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες των Ιπποδρόμων, του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, με την υποχρέωση να κατασκευάσουν το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρου στο Μαρκόπουλο αλλά και το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Φαλήρου.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον «τα θέλουν όλα δικά τους» και απαιτούν ουσιαστικά το διαχωρισμό των Ιπποδρόμων και του Στοιχήματος από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στις πιέσεις αυτές η κυβέρνηση απαντά με... απειλές «να μην τρέφουν τέτοια όνειρα» (οι «κορόνες» περί «εθνικής υπόθεσης» είναι δεδομένο ότι δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο) χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι θα κάνει στην περίπτωση που εκ των πραγμάτων αναγκαστεί να κηρύξει άγονο το σχετικό διαγωνισμό. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για μεθόδευση αυτού του διαχωρισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι προαναφερθείσες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ενώ θα είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος για νέα διαδικασία παραχώρησης των «χρυσοφόρων» Ιπποδρόμων και του Στοιχήματος, χωρίς κανένα άλλο «βάρος».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

«Δεν πρέπει κανείς να έχει την αυταπάτη ότι θα μεταφέρει τον Ιππόδρομο, θα έχει την εκμετάλλευση του στοιχήματος και θα απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις που έχουμε προδιαγράψει. Το όνειρο μιας κερδοφόρου επιχειρήσεως εις βάρος των δεδομένων που υπάρχουν, να μην το τρέφει κανείς», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Θ. Πάγκαλος. Ταυτόχρονα, βέβαια, διέψευσε το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού, λέγοντας ότι «εξελίσσεται ομαλά».

Απανωτές συσκέψεις

Το παραπάνω, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα συζητήθηκαν σε δύο πολύωρες συσκέψεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και χτες, εν αναμονή και του κλιμακίου των «Αθανάτων» που φτάνουν στην Αθήνα στις 22 του Νοέμβρη για τον καθιερωμένο έλεγχο.

Η πρώτη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Πολιτισμού Θ. Πάγκαλου, του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη, της προέδρου της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου και του διευθύνοντος συμβούλου Π. Συναδινού. Η δεύτερη έγινε στην έδρα της «Αθήνα 2004» και συμμετείχαν οι Κ. Λαλιώτης, Θ. Πάγκαλος και Γ. Αγγελοπούλου.

Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Βασικό θέμα της χτεσινής συνάντησης, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η Γ. Αγγελοπούλου, ήταν «η προετοιμασία των θεμάτων για τη Συντονιστική Επιτροπή» και «η εκκρεμότητα που υπάρχει με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Στη σύσκεψη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η τελική μορφή του «Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας» που πρόκειται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στην «Αθήνα 2004» και με το οποίο θα προσδιοριστούν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε: «Συμφωνήσαμε στο κείμενο και θα το υπογράψουμε μόλις έχουμε το τελικό κείμενο. Πρέπει να γραφτεί γιατί είναι προϊόν της σημερινής μας σύσκεψης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο θα προβλέπει ότι:

- Το υπουργείο Πολιτισμού θα καθορίσει, θα ελέγχει και θα χρηματοδοτήσει (περίπου 50 δισ. δραχμές) τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

- Η «Αθήνα 2004» θα «ελέγχει» τη χρήση και τη διαχείριση των Ολυμπιακών συμβόλων και σημάτων, θα... διαφυλάσσει δηλαδή την «περιουσία» της ΔΟΕ. Χορηγοί των εκατοντάδων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα, θα είναι οι χορηγοί της ΔΟΕ και οι εθνικοί χορηγοί της «Αθήνα 2004».

- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα τελεί υπό την έγκριση της ΔΟΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορεί να διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όμως δε θα είναι ενταγμένες στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα - δηλαδή δε θα φέρουν τα Ολυμπιακά σήματα και σύμβολα - και κατά συνέπεια το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορεί να επιλέξει τους χορηγούς των εκδηλώσεων.