ΠΑΣΟΚ
Δίνοντας εξετάσεις στην άρχουσα τάξη
Κυριακή 24 Μάη 2009

Κάθε δημόσια εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου συνοδεύεται από μια ...«δέσμευση». Το ΠΑΣΟΚ και τα επιτελεία της Ιπποκράτους, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη των ευρωεκλογών, έχουν επιδοθεί σ' έναν αγώνα δρόμου με την κυβέρνηση για το ποιος θα προλάβει πρώτος να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα. Πίσω από κάθε προεκλογική υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου κρύβεται η συντονισμένη επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ, που στοχεύει αφ' ενός να εξωραΐσει στα μάτια του λαού την ΕΕ και αφ' ετέρου να εμφανιστεί σαν «καλύτερος διαχειριστής» των ευρωενωσιακών πολιτικών.

Επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα και να τους καλλιεργήσει την αυταπάτη για δυνατότητα φιλολαϊκών εξελίξεων μέσα στην ΕΕ, χωρίς να θιχτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αξιο συμπαραστάτη της σ' αυτήν την προσπάθεια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει τα «πράσινα» συνδικαλιστικά στελέχη, που, με τη στάση και τις προτάσεις τους μέσα στους συνδικαλιστικούς φορείς που «ελέγχουν», σπέρνουν τις ίδιες αυταπάτες ότι και το κεφάλαιο μπορεί να κερδίζει και οι εργαζόμενοι να «ευημερούν», αρκεί να υπάρξει μια ...«καλύτερη διαπραγμάτευση». Στόχος αυτής της κοινής επιχείρησης είναι: Να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο «κοινωνικό εταιρισμό» και να αποτρέψουν την έκρηξη της λαϊκής οργής και της αμφισβήτησης του συστήματος.

Οι υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου και η πραγματικότητα...

Σ' αυτήν την προσπάθεια, ο Γ. Παπανδρέου δε διστάζει να μοιράσει έωλες υποσχέσεις, να εξωραΐσει τις πολιτικές της ΕΕ, να ισχυριστεί ότι μια επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να σημάνει μια ...φιλολαϊκή στροφή του ευρωοικοδομήματος. Οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικές:

-- «Στην πράσινη ανάπτυξη θα μετέχουν όλοι, με ισονομία, με ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις». (Γ. Παπανδρέου Ξάνθη 20/5/2009). Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη το θα ...«μετέχουν όλοι» μεταφράζεται: «Θα στηρίξουμε την πράσινη επιχειρηματικότητα (...) μέσα από τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων». Θα προσφέρουν, δηλαδή, νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην «πράσινη οικονομία»!

-- «Καλούμε τους αγρότες να ψηφίσουν κόντρα στο ψέμα ότι μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν (...) να καταψηφίσουν εκείνους που έχασαν τις μάχες για τα καπνά, το βαμβάκι, τη ζάχαρη (...) εκείνους που δεν τόλμησαν να πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν (...) για να μπορέσουν να απολαύσουν τα προνόμια της ΚΑΠ». (Γ. Παπανδρέου Ξάνθη). Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την «ατζέντα 2000» και τη «νέα ΚΑΠ» το 2003 που είναι οι πυλώνες της αντιαγροτικής επέλασης της ΕΕ. Βάσει αυτών των συνθηκών προχώρησε το ξεκλήρισμα 20.000 μικρομεσαίων αγροτών κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Προσυπέγραψε την αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, μια πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, με συνέπεια τη μείωση του αγροτικού εισόδημα από το 2000 μέχρι το 2008 κατά 20%! Σήμερα, κρύβει αυτήν την πολιτική του και εμπαίζει τους αγρότες ότι με «καλύτερη διαπραγμάτευση» στις Βρυξέλλες μπορεί να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα...

-- «Δεσμεύομαι για μια αξιοπρεπή σύνταξη για όλους» (Γ. Παπανδρέου 21 Μάη 2009 στο ΙΚΑ των Αγ. Αναργύρων). Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο Ρέππα ανεβάζοντας τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια με παράλληλη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Σήμερα, στο πρόγραμμά του προτείνει «παράταση του εργασιακού βίου» και πέραν των 65 χρόνων(!) ενώ ...υπόσχεται μια «αξιοπρεπή σύνταξη» με στόχο την καθήλωση της βασικής σύνταξης σε επίπεδα πείνας, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια για την καθιέρωση επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικής ασφάλισης.

-- «Θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά στα ασφαλιστικά ταμεία και την απάτη με τα ομόλογα». (Γ. Παπανδρέου στο ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων). Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1999 - 2002 λεηλάτησε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν στο χρηματιστήριο. Στο πρόγραμμά του προτείνει: «Ενεργή διαχείριση των αποθεματικών και της περιουσίας των Ταμείων», δηλαδή συνέχιση του «τζογαρίσματός» τους.

-- «Θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών». (Γ. Παπανδρέου 22/4/2009 νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης). Το ΠΑΣΟΚ όταν έφυγε από την κυβέρνηση άφησε πίσω του 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτικό και ιατρικού προσωπικού. Η τωρινή υπόσχεση του αρχηγού του δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού κάθε χρόνο περισσότεροι από 3.000 νοσηλευτές και γιατροί αποχωρούν από το ΕΣΥ.

-- «Το φορολογικό μας σύστημα είναι άδικο (...) ευνοούνται τα μεγάλα εισοδήματα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ το μεγάλο βάρος πέφτει στη μέση ελληνική οικογένεια, (...) θα θεσπίσουμε ένα ...δίκαιο φορολογικό σύστημα». (Γ. Παπανδρέου 19/05/2009 στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στο Μοσχάτο). Αλλη για μια ψευδεπίγραφη υπόσχεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόγραμμά του σημειώνει: «Ολα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα». Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι να φορολογούνται με τον ίδιο «συντελεστή» με το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Γ. Παπανδρέου έχει επίσης δεσμευτεί από τη ΔΕΘ, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που σήμερα βρίσκονται στο 25%!!

-- «Μέσω της πράσινης ανάπτυξης οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεσμευόμαστε ότι θα δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη» (Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Ξάνθη). Πρόκειται για άλλη μια παραπλανητική υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου. Οι θέσεις όχι μόνο θα είναι λιγότερες όπως ήδη έχουν υπολογίσει οι αστοί οικονομολόγοι Κρούγκμαν και Στρίγκλιτς, που επικαλούνται για το νέο μοντέλο οι σοσιαλδημοκράτες, αλλά και όσες δημιουργηθούν θα κινούνται στη λογική: Της «κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», της «μερικής απασχόλησης», της «απασχολησιμότητας», της «επιδοτούμενης εργασίας», της «διά βίου κατάρτισης» που θα προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες και θα τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα.

-- «Θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής». Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη θέσπιση του «συμφώνου σταθερότητας» και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σήμερα, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα ισχυρίζεται ότι ένας από τους θεμέλιους λίθους της ΕΕ μπορεί να «αναθεωρηθεί» προς το ...φιλολαϊκότερο!

και ο ρόλος των «πράσινων εργατοπατέρων»

Στα συνθήματα του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται και η υπόσχεσή του για ...«δίκαια αναδιανομή του πλούτου», χωρίς φυσικά ποτέ να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος μισθών και μεροκάματων. Γι' αυτά έχουν ήδη φροντίσει τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ (συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ) στη ΓΣΕΕ, υπογράφοντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους βιομήχανους που προέβλεπαν: 77 λεπτά του ευρώ αύξηση στο μεροκάματο των εργαζομένων το 2006 και 1 ευρώ το 2008!! «Συμβάσεις» που χειροκρότησε και επαίνεσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη δεύτερη ως «υπόδειγμα κοινωνικής συμφωνίας»!!

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, αξιοποιώντας τη «βοήθεια» και τη στάση των ξεπουλημένων ηγεσιών των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που έστηναν τον έναν «κοινωνικό διάλογο» μετά τον άλλο, προσπαθεί να προβάλει σαν μονόδρομο την απαίτηση συναίνεσης των εργαζομένων στην απώλεια κατακτήσεών τους, στο βωμό της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, εμφανίζοντας σαν δήθεν κοινούς «στόχους» εργοδοσίας και εργατικής τάξης.

-- Το 2002 με τη συμμετοχή της «πράσινης πλειοψηφίας» της ΓΣΕΕ και άλλων κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων όπου οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ είχαν την πλειοψηφία στήθηκε ο «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό, που οδήγησε στο «νόμο Ρέππα» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

-- Το 1997 οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις έστησαν «κοινωνικό διάλογο» που οδήγησε στο νόμο (Ν. 2639/98) που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της εκ περιτροπής εργασίας που σήμερα ...αξιοποιείται από τους εργοδότες, για να μειώσουν την εργάσιμη βδομάδα σε τρεις ή τέσσερις μέρες, με παράλληλη μείωση αποδοχών.

-- Σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προτείνουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη συγκρότηση «ταμείου ενίσχυσης των επιχειρήσεων»!!

Αυτή η πολιτική, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Κανένας εργαζόμενος, κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τις υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου, γιατί πλέον έχει τεράστια πείρα από την πολιτική που εφάρμοσε και σήμερα προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να εξαπατηθεί από τον τρόπο που θέτει το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ο Γ. Παπανδρέου, γιατί ήδη γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχτεί οριστικά και αμετάκλητα με το πλευρό της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Στις κάλπες του Ιούνη, αυτήν την πολιτική οφείλουν να τσακίσουν τα λαϊκά στρώματα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ