ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πλούσια συζήτηση με Ελληνες μαθητές και καθηγητές

Περιοδείες της Αννας Γρηγοριάδου, υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, σε Αουγκσμπουργκ, Μόναχο και Νυρεμβέργη

Τρίτη 26 Μάη 2009

Την προηγούμενη βδομάδα (Κυριακή 17/05 μέχρι Πέμπτη 20/05) η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Αννα Γρηγοριάδου περιόδευσε σε σχολεία, χώρους συγκέντρωσης νεολαίας και άλλων μεταναστών, σε Αουγκσμπουργκ, Μόναχο και Νυρεμβέργη.

Στα σχολεία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους καθηγητές και τους μαθητές αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών σχολείων των μεταναστών στη Γερμανία. Εγινε προσπάθεια βέβαια να παρεμποδιστεί η περιοδεία πολλές φορές από διευθυντές και υποδιευθυντές.

Η χρονική περίοδος συνέπιπτε με τις εξετάσεις των μαθητών της Γ' Λυκείου. Στην κουβέντα μαζί τους εκφράστηκε το άγχος τους λόγω και του γεγονότος ότι είναι μονόδρομος και απαραίτητη η μεγάλη βαθμολογία για τη συνέχεια σε γερμανικά πανεπιστήμια, αφού το απολυτήριό τους δεν αναγνωρίζεται ως ισάξιο του αντίστοιχου γερμανικού Ενιαίου Λυκείου. Αναδείχθηκε η κατηγοριοποίηση που γίνεται στα ελληνικά σχολεία, με εισαγωγή μιας τάξης (Μ10), για δήθεν αναγνώριση από το γερμανικό κράτος, αλλά μόνο αντιστοιχίας με το «κατώτατο» τύπο σχολείου (ΕΠΑΣ). Είναι σαφής ο δρόμος που θέλουν να δώσουν και στους Ελληνες μετανάστες, τόσο το γερμανικό όσο και το ελληνικό κράτος, για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Στην κουβέντα και με άλλους μαθητές από άλλες τάξεις αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, κτίρια, εργαστήρια που υπάρχουν. Τα βιβλία τους και πολλοί καθηγητές έρχονται μέχρι και με 2-3 μήνες καθυστέρηση. Ως μαθητές δεν αναγνωρίζονται, άρα δεν έχουν πάσο, με αποτέλεσμα μεγάλο κόστος στις μετακινήσεις τους.

Ηταν κοινή διαπίστωση όλων των μαθητών ότι τα σχολεία οδεύουν προς κλείσιμο, στο Αουγκσμπουργκ η μικρότερη τάξη είναι η Γ' Γυμνασίου, χωρίς να υπάρχει καν δημοτικό και η κατάσταση των σχολείων τέτοια που δεν είναι θελκτική, ικανοποιητική από γονείς και μαθητές.

Στις συζητήσεις οι μαθητές και καθηγητές άκουσαν με προσοχή τις θέσεις του ΚΚΕ από την υποψήφια ευρωβουλευτή. Ηταν μεγάλη η ανταπόκριση και αποδοχή των θέσεων για δημόσιο δωρεάν σχολείο, χωρίς κόστος από τους μαθητές και γονείς, ενιαίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις και ταξικούς διαχωρισμούς, σχολείο ενταγμένο στο σύστημα της χώρας παραμονής των μεταναστών, στη Γερμανία, και αναγνώριση και από τα 2 κράτη, γερμανικό και ελληνικό.

Ενοχλεί η φωνή του ΚΚΕ

Στο Αουγκσμπουργκ, μέσω τηλεφώνου της διευθύντριας, η οποία διαμήνυσε την απαγόρευση της περιοδείας στο ελληνικό σχολείο, επιχειρήθηκε να αποτραπεί η κουβέντα με μαθητές και εκπαιδευτικούς, απειλώντας ακόμα και με παρέμβαση της αστυνομίας.

Στη Νυρεμβέργη κατά τη διάρκεια πλούσιου διαλόγου και έντονου ενδιαφέροντος από τους καθηγητές για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και την κατάσταση των ελληνικών σχολείων των μεταναστών, υπήρχε απροκάλυπτη παρέμβαση από την υποδιευθύντρια, κ. Κούση, για σταμάτημα της κουβέντας.

Παρ' όλα αυτά στη συζήτηση σε διαλείμματα, τόσο με μαθητές όσο και με εκπαιδευτικούς, ήταν έκδηλη η αποδοχή των θέσεων του Κόμματος, για δημόσιο δωρεάν σχολείο, χωρίς φροντιστήρια, για σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει.

Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος με μαθητές που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του ΚΚΕ, υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της υποδιευθύντριας, που ανησυχούσε για τον προβληματισμό των μαθητών και την υποστήριξη των θέσεων αυτών.

Αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία τους, και φαίνεται τι πραγματικά τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η δράση με το ΚΚΕ και οι θέσεις του. Η αυξανόμενη δυναμική και επιρροή στον κόσμο είναι επικίνδυνη για τα μέτρα τους και το σύστημά τους.