Καθαρό και χωρίς παρερμηνείες μήνυμα με ψήφο στο ΚΚΕ

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Καβάλα, μίλησε χτες ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Τετάρτη 27 Μάη 2009

Να στείλουν σε πολλές κατευθύνσεις ένα καθαρό και χωρίς παρερμηνείες μήνυμα με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, κάλεσε το λαό της Καβάλας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, που μίλησε χθες το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το μήνυμα αυτό, υπογράμμισε, να σταλεί στην ΕΕ, που η ίδια και οι αποφάσεις της είναι υπεύθυνοι για την όλο και μεγαλύτερη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων, και στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στο ΛΑ.Ο.Σ. και τους οικολόγους που αποδέχτηκαν και αποδέχονται την ΕΕ σαν μονόδρομο για τους λαούς.

«Είπαν πολλά ψέματα στο λαό όλα αυτά τα χρόνια για το χαρακτήρα της και την πολιτική της και συνεχίζουν να τον κοροϊδεύουν ότι η συμμαχία του κεφαλαίου μπορεί να μετατραπεί σε φιλολαϊκή», τόνισε.

Οσον αφορά το δικομματικό παιχνίδι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με το δικό τους τρόπο ο καθένας δίνουν χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, σημείωσε:

«Από τη μια η ΝΔ, που η πολιτική της έχει προκαλέσει την αγανάκτηση στο λαό και στα λαϊκά στρώματα που την ψήφισαν, προβάλλει το επιχείρημα πως είναι η πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μπορεί χωρίς λαϊκισμούς, με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας πιστά την ΕΕ, να δώσει διέξοδο στην κρίση. Ισχυρίζεται ότι με τα μέτρα που πήρε έχει περιορίσει τις συνέπειές της και θα συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Στριμωγμένη από τα σκάνδαλα και τη δυσαρέσκεια από το λαό, καταφεύγει στο γνωστό πια και χιλιοπαιγμένο έργο. Φταίει το ΠΑΣΟΚ που καταχρέωσε τη χώρα και όλα τα γνωστά.

»Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται το ανάποδο. Οτι τα έκανε όλα σωστά και τα κατάστρεψε η ΝΔ. Οτι για την άσχημη για το λαό κατάσταση φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, η νεοσυντήρηση, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου. Και οι δυο βγάζουν λάδι τον καπιταλισμό, την ΕΕ, προσπαθώντας να παγιδεύσουν το λαό, ώστε φεύγοντας από το ένα κόμμα να πηγαίνει στο άλλο και το αντίθετο.

Ολα αυτά τα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε σχεδόν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Οσα υπόσχεται σήμερα και τα εμφανίζει με διαφορετικές λέξεις είναι η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Oπως ανέφερε ο Θ. Παφίλης, ένα χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα είναι τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Την 1η Μαρτίου στην Ευρωβουλή συζητήθηκαν 5 εκθέσεις για τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου ενόψει της κρίσης. Αυτά ψηφίστηκαν με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας αποφασίστηκε το νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που προβλέπει τη μείωση των ημερών εργασίας και των μισθών, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους με την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και τη μείωση των κοινωνικών κονδυλίων. Μαζί οι "σοσιαλιστές" και οι "νεοσυντηρητικοί", όπως τους ονομάζει ο Παπανδρέου, συμφώνησαν. Ιδια πολιτική εφαρμόζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ψήφισαν πριν από 17 χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ με το προπαγανδιστικό σλόγκαν ότι ο λαός μας θα μπει στη λεωφόρο της ανάπτυξης και της ευημερίας, ο Θ. Παφίλης είπε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε, αποκαλύπτοντας στο λαό ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ότι στρέφεται και θα στραφεί ακόμη περισσότερο κατά των εργαζομένων για να αυξήσει την κερδοφορία του.

«Σήμερα, 17 χρόνια μετά, ας αναρωτηθεί ο κάθε εργαζόμενος τι ο ίδιος και η τάξη του "κέρδισε" από την ΕΕ και την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που την εφάρμοσαν και συνεχίζουν να την εφαρμόζουν.

-- Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με τη λεγόμενη ευαλφάλεια και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που εξαπλώνονται συνεχώς.

-- Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, προώθηση του 65ωρου που αυξάνει την απλήρωτη δουλειά.

-- Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

-- Διαρκή λιτότητα. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 704 ευρώ. Το 60% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

-- Στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών.

-- Κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έφθασαν τα 67 χρόνια.

-- Αγρια φορολογία 50,1% της άμεσης φορολογίας πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι».

«Ολα αυτά τα χρόνια όμως τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων, των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων εκτινάχτηκαν στα ύψη», συνέχισε. Στα χρόνια αυτά εμπορευματοποιήθηκαν και υποβαθμίστηκαν η δημόσια Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια. Προωθείται η ιδιωτικοποίησή τους. Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα από το 2000 και μετά ξεπερνούν το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας. Ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από το εμπόριο της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Τα τελευταία 10 χρόνια, 20.000 μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται κάθε χρόνο. Οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όμως, αύξησαν στα ύψη τα κέρδη τους σε αυτόν τον τομέα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι με το λεγόμενο ανταγωνισμό εκτοπίζονται από τα μεγάλα διεθνικά μονοπώλια. Η κρατική καταστολή και βία, η εργοδοτική τρομοκρατία δυνάμωσε για να στηρίξει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

Πριν από τη συγκέντρωση στην Καβάλα, ο Θ. Παφίλης έκανε περιοδεία στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ είχε συνάντηση και με καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης.