ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η εκπαίδευση έγινε προϊόν για την αγορά

Σε εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με εκπαιδευτικούς μίλησε χτες ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Τετάρτη 27 Μάη 2009

Για τον ταξικό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών συστημάτων που διαμορφώνονται στις χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες ευρωεκλογές συζήτησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαργαρίτης με εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, χτες το απόγευμα. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Το ΚΚΕ δεκαεφτά χρόνια μετά δικαιώνεται. Οχι επειδή είναι σοφό αλλά γιατί έχει κάτι: Ταξικό κριτήριο», σημείωσε.

«Eχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους να τους φοβίσουμε λιγάκι, για να σταματήσουν έτσι για λίγο, να μας αφήσουν να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας καλύτερα, να ψηφίσουμε το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και στα κόμματα του «θιάσου της ελληνικής πολιτικής σκηνής», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Ολοι αυτοί είναι "ένα". Με τον τρόπο του ο καθένας πετάνε προπετάσματα καπνού».

Ο Γ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι μετέπειτα Συνθήκες που την ακολούθησαν ανέτρεψαν το πνεύμα που διαπερνούσε τα εκπαιδευτικά συστήματα στις χώρες της Ευρώπης, δηλαδή την Παιδεία. Τα εκπαιδευτικά συστήματα της ΕΕ - όπως σημείωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής - στη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι μία βασική λειτουργία του συστήματος με άξονά τους την επιχειρηματικότητα. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έφερε τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος που γνωρίζαμε. «Η εκπαίδευση έγινε υπηρεσία, παροχή, προϊόν». Πρόσθεσε ακόμα ότι ακούμε καινούριες λέξεις, όπως «ανταποδοτικότητα», «ευέλικτη εργασία», που αντικατοπτρίζουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση.

Μιλώντας για το «νέο» μοντέλο του εκπαιδευτικού συστήματος της ΕΕ σημείωσε: «Αυτό είναι το σύστημα: Αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες, μπόνους, αν ψωνίζεις σωστά όπως η βίζα καρντ, θα έχεις ελπίδες να πάρεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Δική σου ευθύνη. Ο νέος άνθρωπος που μπαίνει θα έχει ατομική ευθύνη. Και αν δεν μπει σε αυτήν την αγορά θα του χρεώνεται ως αποτυχία και ως προϊόν χαλασμένο θα ανακυκλωθεί σε κατώτερη στάθμη. Αν σας φαίνονται αυτά εφιάλτες επιστημονικής φαντασίας δείτε την αγωνία των νέων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αγοράς, δείτε το τι πληρώνουμε για την εκπαιδευτική διαδικασία, δείτε το κράτος πόσο ολοένα και λιγότερο νοιάζεται, για να καταλάβετε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φαίνονται».

Τόνισε, τέλος, ότι η οικονομική κρίση έχει δώσει στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις πρόσθετα «δικαιώματα» για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, για να μπει φρένο στον αντιεκπαιδευτικό κι αντιλαϊκό κατήφορο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2009 (2009-03-29 00:00:00.0)
Καθήκον των εκπαιδευτικών να ξεσηκωθούν (2008-03-18 00:00:00.0)
«Η ΕΕ μπορεί να γεννήσει μόνο αντιλαϊκές πολιτικές» (2004-05-20 00:00:00.0)
Η μετανάστευση είναι προϊόν του καπιταλισμού (2003-05-27 00:00:00.0)
Ο μονόδρομος που συμφέρει τους λίγους (1999-02-16 00:00:00.0)
Χρειάζεται ένα ισχυρό ΟΧΙ (1997-03-06 00:00:00.0)