ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ
Σε ρότα διάλυσης με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Περιοδεία χτες του Γιώργου Τούσσα, μέλους της ΚΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Πέμπτη 4 Ιούνη 2009

Από τη χτεσινή συζήτηση με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων
Tις τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθώς και των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, κατήγγειλε ο Γιώργος Τούσσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στον Οίκο του Ναύτη.

Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των εργαζομένων, αναδείχτηκε η τεράστια έλλειψη προσωπικού, που έχει σαν αποτέλεσμα ένας τεράστιος όγκος ασφαλισμένων να διοχετεύονται σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές. Συγκεκριμένα, από τις 130 οργανικές θέσεις γιατρών (με βάση τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό) είναι κενές οι 64 και πολλοί από όσους υπηρετούν αναγκάζονται να εκτελούν ελεγκτικό και όχι θεραπευτικό έργο.

Καθημερινά, με το υπάρχον προσωπικό, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 500 ραντεβού και μόνο στα μικροβιολογικά εργαστήρια γίνονται 150 αιμοληψίες κάθε μέρα. Επομένως, αν είχαν καλυφθεί πλήρως οι κενές θέσεις των γιατρών, το Ταμείο θα εξοικονομούσε τεράστια χρηματικά ποσά που σήμερα διαφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 222.000 ασφαλισμένων. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση στη διάρκεια της συζήτησης πως αν δεν προσληφθούν γιατροί σε άμεσο χρονικό διάστημα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Ταμείο να διαλυθεί. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ στους φαρμακοποιούς είναι κενές 4 οργανικές θέσεις, δυσκολεύοντας το έργο τους.

Στη συνάντηση καταγγέλθηκε το γεγονός πως το επίδομα ανεργίας που χορηγείται στους άνεργους ναυτεργάτες είναι 296 ευρώ για τους έγγαμους συν 10% για κάθε παιδί και 235 ευρώ για τους άγαμους, πολύ μικρότερο δηλαδή και από το πενιχρό ποσό που παίρνουν οι άνεργοι στους άλλους κλάδους, ενώ με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, αποκλείονται χιλιάδες άνεργοι ναυτεργάτες.

Ο Γιώργος Τούσσας, αφού επισήμανε πως είναι άμεση ανάγκη να προσληφθούν γιατροί, να αναγνωριστεί το επάγγελμα των ναυτικών ως βαρύ και ανθυγιεινό και να γίνεται προληπτική ιατρική, που σήμερα είναι ανύπαρκτη, επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους. Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους στον Οίκο του Ναύτη, με την ψήφο τους να ενισχύσουν το ΚΚΕ και από κοινού να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που συναποφασίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ και προωθεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.