ΞΕΝΑΓΟΙ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία

Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Παρασκευή 12 Ιούνη 2009

Eurokinissi

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των ξεναγών
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη πανελλαδική απεργία των ξεναγών, που αντιδρούν στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την οποία προωθείται η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκή Οδηγία (36/2005) για την ελεύθερη διακίνηση των ξεναγών στην Ευρώπη, στην απαξίωση της εκπαίδευσής τους, καθώς και στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού σε πτυχιούχους Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (ΧΑΤΤΑ) και η Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων (ΠΟΕΤ) προσέφυγαν με αγωγή τους στα δικαστήρια (εκδικάζεται σήμερα), προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, νωρίς το πρωί απεργοί βρέθηκαν στην Ακρόπολη όπου και περιφρούρησαν την απεργία τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίοι μίλησαν στους εργαζόμενους, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας. Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στη Β. Αμαλίας.

Σε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Τζαφέρη, ο δεύτερος δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τη ρύθμιση που προβλέπει να παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οι πτυχιούχοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Σ' ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση των ξεναγών είπε ότι η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή Οδηγία θα προχωρήσει, απλά θα προβλεφθεί οι ξεναγοί άλλων χωρών που θα έρχονται στην Ελλάδα να είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη συνάντηση, τόνισε ότι η περίφημη αυτή ελεύθερη διακίνηση που γίνεται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, του Μάαστριχτ για τους εργαζόμενους σημαίνει σημαντική απώλεια δικαιωμάτων, σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χτύπημα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, κλπ. Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να περάσει μια τέτοια αντιδραστική, αντεργατική ρύθμιση.