ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις σε χώρους λατρείας
Σάββατο 13 Ιούνη 2009

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση σε τέμενος
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δύο νέες δολοφονικές επιθέσεις χτύπησαν χτες ένα θρησκευτικό σχολείο και ένα μουσουλμανικό τέμενος, στο Πακιστάν. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο ισλαμικό σχολείο της Λαχόρης, Τζαάμια Ναέμια, λίγο πριν την προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να χάσει τη ζωή του και ο σουνίτης μουσουλμάνος αρχιερέας Σαφράζ Ναεέμι, που συνήθιζε να τοποθετείται δημόσια ενάντια στους Ταλιμπάν και την πολιτική τους, κηρύττοντας ότι διασύρουν το Ισλάμ, και υπέρ του καθεστώτος της χώρας. Η δεύτερη επίθεση αναφέρθηκε σε τζαμί της πόλης Ναουσέρα, κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να υπολογίζεται στους έξι, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 90.

Ακόμα 52 «Ταλιμπάν» και 12 στρατιώτες εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του τελευταίου 24ώρου, στις βορειοδυτικές περιοχές, που αποτελούν και το νέο στόχο του κυβερνητικού στρατού, πάντα με τη δικαιολογία της «πάταξης της τρομοκρατίας», ενώ ακόμα 39 φερόμενοι ως «αντάρτες» έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στην κοιλάδα Σουάτ. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των θυμάτων, που φέρονται ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», καθώς η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι οι υπηρεσίες του κυβερνητικού στρατού.

Λάδι στη φωτιά του εντεινόμενου πολέμου στο Πακιστάν ήρθε να ρίξει ο διευθυντής της CIA, Λέον Πανέτα, υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής της αλ Κάιντα βρίσκεται στη χώρα, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συγκεκριμένο δίκτυο που τον τροφοδοτεί με επικείμενους στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ισχυρίστηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες μείωσης των θανάτων αμάχων από κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, καθώς αυτοί στρέφουν την κοινή γνώμη κατά της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής, ενώ κατηγόρησε το Ιράν, για διπλό παιχνίδι στο Αφγανιστάν.

Και ενώ ο Αμερικανός υπουργός έκανε δηλώσεις για δήθεν προστασία των αμάχων, στο Αφγανιστάν ΝΑΤΟικά πυρά δολοφονούσαν ακόμα δύο αμάχους χτες στα ανατολικά της χώρας...