ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Πέμπτη 18 Ιούνη 2009

Από χτεσινή μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στην Τεχεράνη που καταγγέλλει νοθεία στις προεδρικές εκλογές
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε εκατοντάδες χιλιάδες καταμετρούνται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες και στη χτεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα ενάντια στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Παρασκευής που ανέδειξαν νικητή τον Μ. Αχμαντινετζάτ. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, για πολλοστή ημέρα, όπως είναι το Ισφαχάν, το Μασχάντ, το Σχιράζ και η αραβόφωνη, σε μεγάλο βαθμό, πόλη Αχβάζ.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του κυριότερου εκπροσώπου του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος Μουσαβί, και παρέμειναν σιωπηλοί στην μνήμη των θυμάτων των τελευταίων διαδηλώσεων. Επισήμως, αναφέρονται οκτώ νεκροί, όμως, πηγές από το εσωτερικό της χώρας, όπως και το κόμμα Τουντέχ του Ιράν, καταγγέλλουν ότι ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι ομάδες της παραστρατιωτικής αστυνομίας εισέβαλαν,κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας στους κοιτώνες των πανεπιστημίων της Τεχεράνης και του Ισφαχάν όπου φέρονται να σκοτώθηκαν ή να συνελήφθησαν τραυματισμένοι αρκετοί φοιτητές. Αυτό επιβεβαιώνεται, εν μέρει, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε έρευνα για τέσσερις θανάτους κατά τη διάρκεια «επέμβασης» σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Επιπλέον, 120 πανεπιστημιακοί υπέβαλαν την παραίτησή τους διαμαρτυρόμενοι για τις επιδρομές.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ συναντήθηκε με εκπροσώπους των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κάλεσαν τις ΗΠΑ «να μην αναμιγνύονται» χαρακτηρίζοντας «σαμποτάζ» τις διαδηλώσεις. «Απαντώντας» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι «ασχέτως του τι γίνεται στους δρόμους της Τεχεράνης, η διαφορά πολιτικής μεταξύ Αχμαντινετζάντ και Μουσαβί δεν είναι τόσο μεγάλη. Και οι δύο είναι εχθρικοί προς τις ΗΠΑ».

Διαμαρτυρίες στο εξωτερικό

Ιρανοί που ζουν στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαδήλωσαν, χτες, εκφράζοντας συμπαράσταση στους συμπατριώτες τους που βρίσκονται στους δρόμους. Επίσης, οκτώ παίκτες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Μαχταβίκια, εμφανίστηκαν με μαντίλια του Μουσαβί σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ στην Νότια Κορέα.