ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Επιθετικοί αγώνες για να ορθωθούν εμπόδια

Μαζική και με νέες συνδικαλιστικές παρουσίες η χτεσινή σύσκεψη

Πέμπτη 18 Ιούνη 2009

Το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου όπου έγινε η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Τα επόμενα βήματα για την οργάνωση του ταξικού αγώνα ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση που καθορίζεται σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συζητήθηκαν στην πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που έγινε χτες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαζικά, σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και εργαζόμενοι που γνώρισαν το ΠΑΜΕ το τελευταίο διάστημα μέσα από την παρέμβασή του για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της ΑΜΑΣΑ, του ΠΛΑΙΣΙΟΥ, της ΤΕΧΝΟΚΑΤ, οι εργολαβικές καθαρίστριες, και άλλοι. Μέσα από τη συζήτηση, μεταφέρθηκε η πείρα για το πώς εκφράζεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργατών σε μια σειρά χώρους δουλειάς, το πώς οργανώνεται ο αγώνας και τα αποτελέσματα που φέρνει όταν είναι ταξικά προσανατολισμένος, όπως στην επιχείρηση «ΠΛΑΙΣΙΟ» που οι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ ανάγκασαν την εργοδοσία να «μαζέψει» τα σχέδιά της για 4ήμερη εργασία.

Αποφασίσθηκε να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση καμπάνια πλατιάς εξόρμησης στους εργαζόμενους, να γίνουν εκατοντάδες συσκέψεις, νέες εγγραφές στα συνδικάτα, να στηθούν επιτροπές αγώνα. Να δραστηριοποιηθούν οι κλαδικές επιτροπές και οι επιτροπές αγώνα που ήδη υπάρχουν, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων και άλλοι. Να γίνει αίτημα των σωματείων η κατάργηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την εκ περιτροπής εργασία, που τον αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση και τον επικαλούνται οι βιομήχανοι για να προωθήσουν την τετραήμερη εργασία όπως στην περίπτωση της ΑΛΟΥΜΥΛ.

Ακόμα, το ταξικό κίνημα να συμβάλει ώστε να ανοίξει μέτωπο και να δημιουργηθεί κίνημα για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δημόσιο, τις πρώην ΔΕΚΟ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Να γίνουν αίτημα πλατιάς διεκδίκησης οι προτάσεις του ΠΑΜΕ για τους άνεργους, να ανοίξει στο εργατικό κίνημα η συζήτηση για τους μετανάστες στη βάση των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα και να οργανωθεί η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών. Στο στόχαστρο της πάλης, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, πιο αποφασιστικά να μπει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων σε ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, ΔΕΗ. Να ανοίξει μέτωπο για κατάργηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της υγείας - πρόνοιας.

Πρωτοπορία σε κάθε αγώνα

Οπως είπε στην εισήγησή του ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επιθετικά, οι ταξικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα, σε πιο μαζική αντίσταση στις απολύσεις, στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση των ΣΣΕ. Με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις να εκφραστεί η στήριξη της απεργίας των οικοδόμων στις 24 Ιούνη, αλλά και αγωνιστικές πρωτοβουλίες άλλων κλάδων. Να βρεθούν δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, της ΤΕΧΝΟΚΑΤ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, της ΑΜΑΣΑ που βρίσκονται αντιμέτωποι με διαθεσιμότητες, της PILUX, της STIBELELTRON, της ΠΡΟΤΕΚΤΑ, που οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Αλλά και δίπλα στους εργαζόμενους στο «ΜΥΘΟ» που η εργοδοσία, τους ζητά να αποδεχτούν την κατάργηση των διμερών συμβάσεων.

Το επόμενο διάστημα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα πάρει συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων σε χώρους που είναι σε κινητοποίηση και σε χώρους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.