ΠΑΤΡΑ
Ο τραμπουκισμός δε θα περάσει

Δυναμικές κινητοποιήσεις, χτες, ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κρύψει με άθλια μέσα την ομηρία που επιβάλλει στους εργαζόμενους μουσικούς

Σάββατο 20 Ιούνη 2009

«Δεν τρομοκρατούμαστε» διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Πάτρας
Δυναμική απάντηση στους τραμπουκισμούς, στις προβοκάτσιες και τις συκοφαντίες του Δήμου Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) σε βάρος των 37 απολυμένων μουσικών της δημοτικής μπάντας και του ΠΑΜΕ, το οποίο συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή στον αγώνα τους, έδωσαν χτες πλήθος εργαζομένων τόσο το πρωί έξω από την πύλη του δημαρχείου, που κατακλύστηκε από κόσμο, όσο και το απόγευμα στη μαζική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «37 εργαζόμενοι στη δημοτική μουσική - 12 χρόνια ανασφάλιστοι», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας, που έδινε το ρυθμό με τα αγωνιστικά τραγούδια που έπαιζε. Ξεκαθάρισαν πως «οι μουσικοί στο δρόμο δεν είναι μοναχοί, τώρα με το ΠΑΜΕ για τη δικαίωση», ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την ερχόμενη Δευτέρα στις 9.30 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο.

Επιμένουν στις συκοφαντίες

Αποκορύφωμα των απαράδεκτων ενεργειών που ακολουθεί η δημοτική αρχή και προσωπικά ο Αντρέας Φούρας, δήμαρχος της πόλης και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους 37 μουσικούς της δημοτικής μπάντας που ο ίδιος απέλυσε την περασμένη Τρίτη επειδή ουσιαστικά σήκωσαν κεφάλι και διεκδίκησαν με συμπαραστάτη το ΠΑΜΕ μόνιμη δουλειά και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ήταν η προχτεσινή τραμπούκικη επίθεση του προσωπικού του οδηγού, Σπύρου Βέροιου, σε βάρος του Χρήστου Τσαντή, γραμματέα της Εργατικής Αχτίδας Πάτρας του ΚΚΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΑΣΟΚική δημοτική αρχή, προκειμένου να περάσει ουσιαστικά την πολιτική γραμμή του κεφαλαίου, δε διστάζει να καταφύγει στην προβοκάτσια, στη συκοφαντία και τον τραμπουκισμό για να στείλει το μήνυμα στους εργαζόμενους πως όποιος διεκδικήσει αγωνιστικά τα δικαιώματά του θα τσακιστεί. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να σπιλώσει το δίκαιο αγώνα των 37 μουσικών για μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς εδώ και δώδεκα χρόνια δουλεύουν ανασφάλιστοι, έχει επιδοθεί σε λασπολογίες και ψέματα, διαθέτοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των τοπικών ΜΜΕ (σ.σ. οι προβαλλόμενες δραστηριότητες και διαφημίσεις του Δήμου Πάτρας αποφέρουν σημαντικά ποσά στα ταμεία των καναλαρχών - εκδοτών) που τα αναπαράγουν.

Σε αυτό το μοτίβο, μόνο την τελευταία βδομάδα, στελέχη της δημοτικής αρχής συκοφαντούν τους μουσικούς και το ΠΑΜΕ πως το περασμένο Σάββατο με την κινητοποίησή τους κατέστρεψαν πολιτικό γάμο που ήταν σε εξέλιξη όταν οι τελευταίοι περίμεναν να ολοκληρωθεί και να απομακρυνθούν από το δημαρχείο το ζευγάρι και οι προσκεκλημένοι για να διαμαρτυρηθούν. Λασπολογεί σε βάρος τους λέγοντας πως στα εγκαίνια του δήμου σε εγκαταστάσεις στην πλαζ προπηλάκισαν γέρους(!) και ανάπηρους(!!!) που βρίσκονταν απέναντι στο ΚΑΠΗ, την ώρα που οι μουσικοί διαμαρτύρονταν με μόνο όπλο τη μουσική τους. Χτες η πρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Μουσικής, Χαρά Παντελή, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ημέρα» κατηγόρησε ψευδώς ότι οι 37 απολυμένοι μουσικοί μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ έκλεψαν(;!) τις στολές που φορούν οι μουσικοί στις επίσημες εκδηλώσεις από τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Μουσικής.

«Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν προσκυνάει, δεν τα διπλώνει, δεν τρομάζει. Εχει πείρα και δύναμη να δώσει απάντηση σε τέτοιες μεθοδευμένες επιθέσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους μουσικούς. Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών, Τροφίμων Αχαΐας.

Δώδεκα χρόνια τους κάναμε, τώρα δεν τους κάνουμε;

Από την πρώτη στιγμή της απόλυσής τους την περασμένη Τρίτη αλλά και νωρίτερα, όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες απειλές της δημοτικής αρχής, πριν από περίπου δύο μήνες, οι 37 μουσικοί αποδοκιμάζουν την τακτική του δήμου και δίνουν τον αγώνα τους με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, παίζοντας μουσική μπροστά από το δημαρχείο.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Κώστας Κοτσορώνης, μουσικός, γραμματέας του Παραρτήματος Πάτρας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «η Δημοτική Μουσική Πατρών αποτελεί το αρχαιότερο ίδρυμα του δήμου, έχει ιστορία 150 χρόνων και κλείνει με τη σφραγίδα του δημάρχου Πάτρας Αντρέα Φούρα. Ζητάμε την επαναπρόσληψη όλων των μουσικών με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και να ανοίξει η Δημοτική Μουσική Πατρών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος με τη δημοτική αρχή. Ηδη το ΙΚΑ έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ στο δήμο επειδή δε μας έχει ασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια ενώ ανάλογες ενέργειες ετοιμάζει και η Επιθεώρηση Εργασίας. Αντί ο δήμος να πει ένα "ευχαριστώ" στους μουσικούς που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της πόλης τους απολύει και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δώδεκα χρόνια τους κάναμε, τώρα δεν τους κάνουμε;».

Ο Κώστας Πισπιρίκος, τυμπανιστής, από την πλευρά του σημειώνει: «Βιώνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως δώδεκα χρόνια κοροϊδίας. Από την πρώτη στιγμή που έγινα μέλος της δημοτικής μπάντας κάθε μήνα μας έλεγαν: Μην ανησυχείτε, θα ασφαλιστείτε, θα γίνετε μόνιμοι. Συνεχώς μας έλεγαν ψέματα μέχρι που μας απέλυσαν κιόλας. Ασε που έχουμε να πληρωθούμε από το Μάη. Και τι παίρνουμε; 250 - 300 ευρώ».

Ο Δημήτρης Μπεγλερίδης, σαξοφωνίστας, επισημαίνει πως ενώ η δημοτική μπάντα αποτελείται από 59 μουσικούς, εκ των οποίων οι 22 μόνιμοι, «δουλεύουμε όλοι τις ίδιες ώρες και κάνουμε την ίδια δουλειά, έχουμε διαφορετικές εργασιακές σχέσεις με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αν αυτό δεν είναι άδικο τότε τι είναι;».