«Νεφέλες» στην Επίδαυρο
Κυριακή 28 Ιούνη 2009

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει, στην Επίδαυρο, τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, στις 3 και 4 Ιουλίου, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνικά Χάρη Καυκαρίδη, κοστούμια Λάκη Γενεθλή, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη. Πιάνο: Νίκος Ευαγγέλου. Κρουστά: Jonathan Betito. Πνευστά: Ελεονώρα Ρούσσου. Βοηθός Χορογράφου: Ελενα Αντωνίου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκία Πική. Βοηθός Σκηνογράφου: Μόνικα Χατζηβασιλείου. Παίζουν: Ανδρέας Τσουρής, Χριστόδουλος Μαρτάς, Σταύρος Λούρας, Σώτος Σταυράκης, Θανάσης Δρακόπουλος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντώνης Ονουφρίου, Αννίτα Σαντοριναίου, Ελενα Ευσταθίου, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Μιχάλης Μουστάκας, Γιώργος Ιωαννίδης κ.ά.

Στις «Νεφέλες» ο Αριστοφάνης σατιρίζει αμείλικτα τις νέες μεταμοντέρνες ιδέες και τα νέα εκπαιδευτικά συστήματα, που εισήγαγαν ο Σωκράτης και οι σοφιστές. Επίσης, εκθέτει τις αρνητικές συνέπειες που είχε η σοφιστική κίνηση, σαρκάζει την κουτοπονηριά των συμπολιτών του, τον ξεπεσμό των αρχαίων θεών, τη φιλοσοφία του Σωκράτη και μέσα από τη σύγκρουση του Δίκαιου με τον Αδικο Λόγο υπενθυμίζει πόσο αδύναμοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι μπροστά στις ψεύτικες υποσχέσεις.

Ο Στρεψιάδης, ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης, αναγκάστηκε να αφήσει το κτήμα του και να κλειστεί στην Αθήνα, λόγω των συχνών επιδρομών που έκαναν οι Σπαρτιάτες στην Αττική, την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παντρεμένος με μία αριστοκράτισσα Αθηναία απέκτησαν ένα γιο, τον Φειδιππίδη, που αναθρεμμένος σαν αριστοκράτης, έφτασε στο σημείο να καταχρεώσει τον πατέρα του με τις σπατάλες του. Στριμωγμένος ο Στρεψιάδης από τους δανειστές του παίρνει την απόφαση να στείλει το γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη για να μάθει τον άδικο και το δίκαιο λόγο, ώστε να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλιτώσει από τα διάφορα δανεικά και αγύριστα. Ο Φειδιππίδης δεν έχει καμιά όρεξη για να κλειστεί στη σχολή κι έτσι ο γερο-Στρεψιάδης αναγκάζεται να φοιτήσει ο ίδιος στο Φροντιστήριο. Γρήγορα όμως ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και τελικά πείθει το γιο του να φοιτήσει στη σχολή του μεγάλου φιλοσόφου. Σύντομα θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και πικρά μάλιστα...