ΔΑΠΑΝΕΣ
Πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000

Πολιτική πολύπλευρης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθεί η κυβέρνηση και στον τομέα των δαπανών του προϋπολογισμού. Μόνο για τις δαπάνες στρατιωτικού χαρακτήρα, την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το οποίο ουσιαστικά και τυπικά βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και των ξένων «θεσμικών επενδυτών» και για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο τροφοδοτεί τα επιχειρηματικά κέρδη, προβλέπεται στον προϋπολογισμό το ποσό που φτάνει τα 12 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Στον αντίποδα βρίσκεται η εισοδηματική πολιτική. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να τα βολέψουν το 2001 με ονομαστικές αυξήσεις 2,2%, τις οποίες, με διάφορα τεχνάσματα ο Γ.Παπαντωνίου τις παρουσίασε σαν αυξήσεις 5%!

Το συνολικό κονδύλι για «αποδοχές προσωπικού», όπου συνυπολογίζεται η μισθολογική ωρίμανση, αλλά και μισθοί για νέες προσλήψεις, εφημερίες ιατρών κοκ, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,8% και να διαμορφωθεί στα 4.485,7 δισ. δρχ. Το αντίστοιχο κονδύλι των «συντάξεων» είναι αυξημένο κατά 4,5%.

Εντονη, αν και καμουφλαρισμένη με στολή παραλλαγής, για μια ακόμη χρονιά είναι η παρουσίαση των δαπανών στρατιωτικού χαρακτήρα, ενώ οι δαπάνες των λεγόμενων «κοινωνικών υπουργείων» κινούνται στα συνήθη επίπεδα... συντήρησης, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών, με «αθώες» προσθαφαιρέσεις να τις παρουσιάσει αυξημένες. Οσο για το περιβόητο επίδομα θέρμανσης, έχει όλα τα στοιχεία της ιλαροτραγωδίας. Πρώτα το υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε φέτος από τις τσέπες των εργαζομένων, επιπλέον από τα προϋπολογιζόμενα, 100 δισ. δραχμές με τη μορφή ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στη συνέχεια μοιράζει σε... δύο δόσεις τα 75 δισ. ( επίδομα θέρμανσης), για να ζεσταθούν οι αποδεδειγμένα φτωχοί...


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού: Οι δαπάνες του Γενικού Προϋπολογισμού (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μαζί) και οι δαπάνες Χρεολυσίων του δημοσίου χρέους ανέρχονται σε 19,2 τρισ. δραχμές. Ειδικότερα οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού ανέρχονται σε 12.580 δισ. δραχμές, από τα οποία τα 3.310 δισ. δραχμές είναι οι τόκοι του δημοσίου χρέους. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχονται σε 2.780 δισ. δραχμές και των Χρεολυσίων σε 3.806 δισ. δραχμές. Σύνολο 19,2 τρισ. δραχμές. Από το ποσό αυτό με τη μια ή την άλλη μορφή τα τοκοχρεολύσια ύψους 7,1 τρισ. δραχμές και ένα πολύ μεγάλο μέρος των δαπανών του ΠΔΕ θα καταλήξει στις τσέπες, τραπεζιτών, «θεσμικών» ραντιέρηδων, κατασκευαστικών και βιομηχανικών εταιριών, όπως δείχνει και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.

Από την ανάλυση του αθροίσματος των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και των Χρεολυσίων, ύψους 16,4 δισ. δραχμές, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

Χαρακτηριστικό για το πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι κατά υπουργείο δαπάνες την επόμενη χρονιά είναι και τα στοιχεία του σχετικού πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, αρκεί να αναφέρει κανείς δύο και μόνο στοιχεία. Πρώτον ότι στα σχετικά ποσά δε συνυπολογίζονται τα ποσά που δίνονται από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών από τα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως επίσης και το γεγονός ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δαπάνες στρατιωτικού χαρακτήρα υπάρχουν και στα περισσότερα υπουργεία.