Κυριαρχεί σταθερά η φοροεισπρακτική λογική

Πρόσθετους φόρους, συνολικού ύψους 879,1 δισ. δραχμών, επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 (κυρίως στους εργαζόμενους, που αποκαλούνται «υποζύγια του προϋπολογισμού»), ενώ θα συνεχιστεί με την ίδια προσήλωση η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς δεν πτοεί τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης, που καμαρώνουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες
Πρόσθετους φόρους, ύψους 879,1 δισ. δραχμών, έχει αποφασίσει να εισπράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001, συνεχίζοντας πιστά την εφαρμοζόμενη φορομπηχτική για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα πολιτική. Μια απλή διαίρεση του ποσού αυτού με το συνολικό αριθμό των Ελλήνων (περίπου 10.5000.000), μας δείχνει ότι ο προϋπολογισμός του 2001 επιφυλάσσει σε κάθε Ελληνα ηλικίας από 0 έως 100 ετών πρόσθετο φόρο περίπου 84.000 δρχ. Παρά τις γνωστές υποσχέσεις και διακηρύξεις, για «φοροελαφρύνσεις στους οικονομικά αδύνατους» και τους εργαζόμενους, είναι βέβαιο πως τους πρόσθετους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι, που έχουν χαρακτηριστεί «υποζύγια του προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2001, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση προϋπολογίζει μια αύξηση 8,1% στα συνολικά φορολογικά έσοδα (από άμεσους και έμμεσους φόρους), ώστε να διαμορφωθούν στο ποσό των 11.769,3 δισ. δρχ. από 10.890,2 δισ. δραχμές που ήταν φέτος. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα «μη φορολογικά έσοδα» (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου), τότε το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθει το 2001 στο ποσό των 12.600 δισ. δραχμών, από 11.650 δισ. δραχμές φέτος.

Ο Γ. Παπαντωνίου δεν κρύβει πως στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2001 ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ άλλων, και οι «δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα». Αν και στους επίσημους στόχους του προϋπολογισμού αναφέρεται και «η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών» και «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» - στα πλαίσια αυτά προβάλλεται η ισχνή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και κάποιες δευτερεύουσας σημασίας ελαφρύνσεις - στην ουσία επιδιώκεται «διατηρησιμότητα» των παχυλών κερδών και υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με τη συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων.

Ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης, να συνεχίσει και το 2001 την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είναι και τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ

Παράλληλα με τη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής, η κυβέρνηση υπόσχεται να συνεχίσει με την ίδια εμμονή και το 2001 την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης των δημόσιων επιχειρήσεων! Οπως αναφέρει στην εισηγητική του έκθεση ο Γ. Παπαντωνίου, «το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, συνεχίζει να υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς». Αν και στην εισηγητική έκθεση δεν αναφέρονται τα έσοδα που είχε φέτος το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι πολύ πιθανό οι εισπράξεις του δημοσίου (από την εκποίηση μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων καθώς και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου), να ανήλθαν στο ποσό των 712,2 δισ. δραχμών, που εμφανίζονται στη στήλη «λοιπά μη φορολογικά έσοδα». Αν λοιπόν η στήλη των «μη φορολογικών εσόδων» αναφέρεται στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε ανήλθαν φέτος στο ποσό των 712,2 δισ. δραχμών και το 2001 η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισπράξει από τις πωλήσεις πακέτων μετοχών ΔΕΚΟ και άλλων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου το ποσό των 772,5 δισ. δραχμών.

Ο Γ. Παπαντωνίου αφού απαριθμεί και κατονομάζει τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν φέτος και μέχρι σήμερα (Εμπορική Τράπεζα, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, Cosmote κλπ.), δηλώνει αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2000 θα εκπληρωθεί και το υπόλοιπο σκέλος του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει την πώληση πακέτων μετοχών της ΕΑΒ, του ΟΠΑΠ, της Αγροτικής Τράπεζας και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Φιλόδοξα είναι τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και για το 2001, αφού, μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπεται η πώληση πακέτων μετοχών (ή η ανάθεση της διοίκησης ή η παραχώρηση της εκμετάλλευσης) της ΕΤΒΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», των Ελληνικών Ταχυδρομείων, της Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης κλπ.