ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους μετανάστες
Κυριακή 28 Ιούνη 2009

Από κινητοποίηση εργατών από το Μπαγκλαντές τον περασμένο Μάρτη, όπου είχαν πρωτοστατήσει οι ταξικές δυνάμεις
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ενισχύουν την καταστολή της μετανάστευσης και βαθαίνουν την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας το πράσινο φως από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ., επεξεργάζεται ένα αντιδραστικότατο πλαίσιο για τους μετανάστες, που είναι πιστό αντίγραφο των αντιμεταναστευτικών οδηγιών της ΕΕ.

Οι γνωστές ευρωπαϊκές οδηγίες για ενίσχυση των συνόρων με ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (FROΝΤΕΧ), οι μαζικές συλλήψεις (επιχειρήσεις - σκούπα), οι φυλακίσεις για 6, 12, 18 μήνες, οι απελάσεις, έρχονται στην ελληνική Βουλή για να γίνουν νόμος.

Θέλει να λύσει τα χέρια της η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες να αποφασίζει για τη "θανατική" καταδίκη των μεταναστών. Γι' αυτό και στην τροπολογία που φέρνει στη Βουλή προτείνει να απελαύνονται ακόμη και όσοι από τους μετανάστες έχουν κατηγορηθεί για αδίκημα που επιφέρει ποινή μεγαλύτερη των τριών μηνών φυλάκισης. Γνωρίζει, βέβαια, πολύ καλά ότι για τους περισσότερους μετανάστες η απέλαση είναι βέβαιος θάνατος, είτε από πείνα, είτε από πολιτική ή άλλη δίωξη.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Αφαιρεί το δικαίωμα να αποδείξει κανείς την αθωότητα μόνο και μόνο επειδή έχει την ταυτότητα του μετανάστη ή του πρόσφυγα. Ανοίγει το δρόμο για παραβιάσεις και άλλων δικαιωμάτων και για παραπέρα προσαρμογή της νομοθεσίας αποκλειστικά στα συμφέροντα των καπιταλιστών. Την ίδια ευθύνη έχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Πιέζουν για τη γρήγορη εφαρμογή των νέων μέτρων. "Μηδενική ανοχή", δηλώνει το ΠΑΣΟΚ. "Ενοχοι και εγκληματίες και υπεύθυνοι για όλες τις πληγές του Φαραώ", δηλώνει ο Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ».

Να μην παραπλανηθεί η εργατική τάξη

«Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα ταξικά συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες. Να πρωτοστατήσουν, ώστε οι σειρήνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να μην μπορούν να παραπλανήσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Ολα αυτά είναι προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος και πλήττουν αδιακρίτως Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Η επιτροπή διαλόγου, στην οποία έχουν προστρέξει όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, στόχο έχει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού και άλλα μέτρα τρομοκρατίας, αυταρχικούς μηχανισμούς, φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Και υπογραμμίζει πως παλεύει για:

«1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι φυλακίσεις γιατί οι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και προστίμων. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική οδηγία.

3. Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές οδηγίες.

4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Οχι στο φακέλωμα της Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.

6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκισή τους και την επαναπροώθηση.

7. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνον εφόσον το επιθυμούν.

8. Οχι στα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και φρούρησής τους από την FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.

Ενιαίος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, κόντρα στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τους εκφραστές του».