ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εν αναμονή εξελίξεων

Ο λαός της Ονδούρας συνεχίζει να διαδηλώνει στους δρόμους

Τετάρτη 1 Ιούλη 2009

Η καταστολή δεν πτοεί το λαό
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Φίμωση και καταστολή, τα δύο κύρια όπλα της πραξικοπηματικής κυβέρνησης υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Ελάχιστες ειδήσεις κατορθώνουν να διαρρεύσουν από την Ονδούρα που ο λαός της συνεχίζει να μάχεται.

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η γενική απεργία, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες πόλεις, φτάνοντας τις 37. Περισσότεροι από 50 χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους της πρωτεύουσας και ουκ ολίγες φορές συγκρούονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι πληροφορίες, που είναι κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, κάνουν λόγο για ένα ή δύο νεκρούς μέχρι στιγμής, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις. Στο στόχαστρο των πραξικοπηματιών και οι δημοσιογράφοι, που όσοι δεν κατορθώνουν να φιμωθούν συλλαμβάνονται όπως και το συνεργείο του Τελεσούρ. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια τάγματα «επιστρέφουν στους στρατώνες», μια εξέλιξη που ενδεχομένως σημαίνει ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Μανουέλ Σελάγια που το απηύθυνε από τη Μανάγκουα. Πάντως, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Μιτσελέτι ανακοινώνει ότι «θα ξεκινήσει διπλωματική επίθεση», ενώ δηλώνει ευθέως ότι σε περίπτωση επιστροφής του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια θα «συλληφθεί, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης»!

Ο Σελάγια ανήγγειλε την επιστροφή στην Ονδούρα με συνοδεία άλλων ηγετών

Πρόκειται για την αντίδραση του πραξικοπηματικού καθεστώτος στις δηλώσεις του Σελάγια στο πέρας της Συνόδου του Συστήματος Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής - SICA ότι πρόκειται να επιστρέψει την Πέμπτη στην Ονδούρα, συνοδευόμενος μάλιστα από το ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ενώ «προσκάλεσε» και άλλους ηγέτες της περιοχής να τον συνοδεύσουν. Ηδη η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση. Παράλληλα, το SICA, εκτός της καταδίκης του πραξικοπήματος και της αναγνώρισης ως Προέδρου της Ονδούρας μέχρι της λήξης της θητείας του Σελάγια ως του «μόνου νόμιμα εκλεγμένου προέδρου», ανακοίνωσε και λήψη σειράς μέτρων πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής απομόνωσης με άμεση ισχύ, όπως την ανάκληση των πρέσβεών τους για διαβουλεύσεις, την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών εν αρχή για 48 ώρες, την αναστολή επ' αόριστον της Τράπεζας Οικονομικής Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής - (BCIE) κ.ά.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική - ALBA, σε έκτακτη Σύνοδό της, που έγινε και αυτή στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, παρουσία όλων των ηγετών των εννέα χωρών, όπως της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα κ.ά. είχε ανακοινώσει την ανάκληση των πρέσβεών τους μέχρι την ανατροπή των πραξικοπηματιών, ενώ ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε τη διακοπή προμήθειας πετρελαίου. Παράλληλα, χτες, ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρέσβεις τους και η Χιλή, η Βραζιλία και το Μεξικό.

«Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στην Ονδούρα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στη χώρα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ και πρόσθεσε ότι ήδη έχει απευθυνθεί στην τσεχική Προεδρία με αυτό το αίτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εκ μέρους της ΕΕ δεν πρόκειται να ληφθεί καμιά απόφαση πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον.

Διεθνής καταδίκη

Εν τω μεταξύ, ο Μανουέλ Σελάγια εκφώνησε λόγο χτες στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στον ΟΗΕ προετοίμασε ο πρέσβης της Ονδούρας Χόρχε Ρέινα Ιντιάκες και προσυπέγραψαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ είχε και τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Απολύτως ομοφώνως τα 192 μέλη του Οργανισμού «αποφάσισαν να καλέσουν κατηγορηματικά και σθεναρά όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν άλλη κυβέρνηση εκτός αυτής» του Μανουέλ Σελάγια και καλούν στην άμεση αποκατάστασή του.

Ο Μανουέλ Σελάγια, μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αναμενόταν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του OAS, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιαν Κέλι, θα έχει επαφές και με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, όσον αφορά στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις επίσημες διακηρύξεις περί «κατηγορηματικής καταδίκης» του πραξικοπήματος πιο αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον... αρχικά είχε κάνει λόγο «για κάτι που εξελίσσεται σε πραξικόπημα», κατόπιν σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ, ως μέτρο προχωρήσουν στη διακοπή της βοήθειας προς την Ονδούρα, το απέκλεισε. Οι όχι τυχαίες παλινδρομήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αναλύθηκαν από τον Τζον Νεγκρεπόντε, στην Ουάσινγκτον Ποστ: «Νομίζω ότι η Κλίντον θέλει να διατηρήσει κάποιο διαπραγματευτικό περιθώριο ώστε να προσπαθήσει να πείσει τον Σελάγια να υπαναχωρήσει από την επιμονή του να γίνει δημοψήφισμα». Ο Νεγκρεπόντε δεν είναι τυχαίος, αφού έχει χαρακτηριστεί ως ο «χασάπης της Ονδούρας», καθώς διατέλεσε πρέσβης στη χώρα τη δεκαετία '80. Εκδηλώθηκε πραξικόπημα, συστάθηκαν τα τάγματα θανάτου, έγινε η βάση εφόρμησης των «Κόντρας», αλλά και αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα. Εξάλλου, οι New York Times έγραφαν ξεκάθαρα ότι πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ήταν καθαρά εναντίον των συνταγματικών αλλαγών και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει τον Σελάγια να μην προχωρήσει...

Ταυτόχρονα, η λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Ονδούρας εκδηλώνεται σε πολλές χώρες, ενώ χαρακτηριστικά στην Κούβα καθημερινά μαζικές και λαϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν τους πραξικοπηματίες που είναι φύσει αδύνατον να κινήθηκαν χωρίς το «πράσινο φως» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Επίσης, συνεχίζουν οι καταγγελίες από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.