Μικρές σελίδες
Κυριακή 19 Ιούλη 2009

Πρωτότυπη και ευρηματική έκδοση ως προς το περιεχόμενο αλλά και ως προς τη μορφή, «Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ» του Μπράιαν Σέλζνικ βασίζεται εξίσου στην αφήγηση του κειμενικού όσο και του εικονογραφικού μέρους του βιβλίου, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία ανάγνωσης. Με 284 ολοσέλιδα αυθεντικά σχέδια ανάμεσα στις 534 σελίδες που αποτελούν συνολικά την έκδοση, το εικαστικό μέρος δε συνοδεύει απλώς την ιστορία, αλλά βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση και λειτουργία με τη δομή.

Από την εισαγωγή κιόλας του βιβλίου, ο αναγνώστης καλείται να φανταστεί τον εαυτό του μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Καθισμένος στο σκοτάδι ο ήλιος ανατέλλει στην οθόνη και... το βιβλίο δεν αρχίζει με κείμενο αλλά με 54 σελίδες εικόνων που ξεκινούν την αφήγηση της ιστορίας του Ούγκο Καμπρέ. Ο συγγραφέας και εικονογράφος Μπράιαν Σέλζνικ περιγράφοντας το βιβλίο αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν είναι ούτε ακριβώς μυθιστόρημα αλλά ούτε και εικονογραφημένο, δεν είναι ούτε ένα graphic novel ούτε μεταφορά κινηματογραφικής ταινίας, πρόκειται για έναν ιδιότυπο συνδυασμό όλων αυτών».

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Παρίσι, το 1931. Ο Ούγκο Καμπρέ είναι ένα ορφανό αγόρι που κλέβει για να ζήσει και φροντίζει τα ρολόγια του πολυσύχναστου σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης. Κατοικεί στις εσωτερικές στοές του σταθμού και η επιβίωσή του βασίζεται στα μυστικά και στην ανωνυμία του, τα οποία διατηρεί επιμελώς. Οταν όμως γνωρίζει ένα εκκεντρικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία, κι έναν πικρόχολο γέρο ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών, η κρυφή ζωή και το πιο πολύτιμο μυστικό του Ούγκο κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Ενα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος κι ένα κρυμμένο μήνυμα από τον νεκρό πατέρα του έφηβου πρωταγωνιστή απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της τρυφερής και μαγευτικής ιστορίας.

Η αρχική έμπνευση για το βιβλίο προέρχεται από την αληθινή ιστορία του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή ταινιών επιστημονικής φαντασίας Ζορζ Μελιές, που έζησε και δημιούργησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Μελιές διατηρούσε μια ιδιαίτερη συλλογή περίτεχνων, κουρδιστών μηχανικών αντικειμένων, την οποία δώρισε σε μουσείο του Παρισιού. Η συλλογή εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια σε μια υγρή σοφίτα για να βρεθεί στο τέλος στα αζήτητα.

«Φαντάστηκα ένα αγόρι να βρίσκει αυτές τις σκουριασμένες μηχανές κι εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ο Ούγκο και η ιστορία του», εξηγεί ο συγγραφέας. Ο Σέλζνικ δημιουργώντας μια φανταστική πλοκή γύρω από το Γάλλο κινηματογραφιστή καταφέρνει να αναδείξει το έργο του και να μεταφέρει στους αναγνώστες τη μαγεία του κινηματογράφου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».