ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εντείνουν τον αγώνα τους οι λαϊκές δυνάμεις
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009

«Εξω οι Γοριλέτι μοναδικός Πρόεδρος ο Μελ (Σελάγια)» από πανό διαδηλωτών στην πρωτεύουσα. Το γοριλέτι παραπέμπει στο όνομα του προέδρου των πραξικοπηματιών Μιτσλέτι
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ονδούρα ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα της ολιγαρχίας, προτάσσοντας την επιστροφή του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και την καταστολή χιλιάδες διαδηλώνουν και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς έχουν φιμωθεί τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ. Εντούτοις, σύμφωνα με το Τελεσούρ, το RadioMundial και την εφημερίδα El Tiempo συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και μικρά παιδιά. Σε κάποιες πόλεις όπως το Σαν Πέδρο Σούλα - της οποίας ο δήμαρχος έχει συλληφθεί από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος -, τη Λα Σέιμπα και το Προγκρέσο, ο στρατός άνοιξε πυρ και υπάρχουν τραυματίες από πυρά, ενώ χιλιάδες αγρότες συνεχίζουν την πορεία προς την πρωτεύουσα με τα πόδια και συγκρουόμενοι πολλές φορές με δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας που προσπαθούν να τους σταματήσουν.

Παράλληλα, οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η προχτεσινή «μεγάλη συγκέντρωση» κατά της επιστροφής Σελάγια ήταν αποτέλεσμα επιβολής διά των όπλων εργαζομένων που «επιστρατεύτηκαν». Ως απάντηση όλες οι μεγάλες εργατικές ομοσπονδίες ένωσαν τη φωνή τους με συνδικάτα που απεργούν από τη Δευτέρα κηρύσσοντας πανεθνική απεργία επ' αόριστο.

Το καθεστώς των πραξικοπηματιών εν τω μεταξύ συνεχίζει να προκαλεί παρατείνοντας μέχρι την Πέμπτη την απαγόρευση κυκλοφορίας, αποστέλλοντας αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον. Το Κογκρέσο συνεδριάζει προκειμένου να λάβει απόφαση αποχώρησης της χώρας από την Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική - ALBA. Ο αυτοαποκαλούμενος Πρόεδρος Ρομπέρτο Μιτσελέτι με προκλητικό ύφος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες τόνισε ότι δεν εγκαταλείπει την εξουσία και ότι «ο Σελάγια δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία εκτός αν κάποια άλλη λατινοαμερικάνικη χώρα έρθει και τον επιβάλει με τα όπλα», εννοώντας φυσικά τη Βενεζουέλα. Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ονδούρας δήλωσε ότι εναντίον του Προέδρου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν συνολικά 20ετή φυλάκιση.

Οσο για το Μανουέλ Σελάγια ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για 72 ώρες την επιστροφή του, συμβαδίζοντας με το τελεσίγραφο που έδωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Πρόκειται για την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΚ το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον: «Αν μέσα σε 72 ώρες δεν αποκατασταθεί η δημοκρατία, ο OΑΚ θα συνεδριάσει για να απομακρύνει τη χώρα από τον οργανισμό», τόνισε ο ΓΓ του Οργανισμού Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα. Ο Ινσούλσα έχει δηλώσει ότι θα συνοδεύσει τον Σελάγια στην επιστροφή του όπως και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Μιγκέλ ντ'Εσκότο, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Ρόι Τσάντερτον, πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ, κατήγγειλε ότι πίσω από το πραξικόπημα είναι ο Οτο Ράιχ, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Μπους και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα δυτικού ημισφαιρίου κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα τον Απρίλη του 2002.