Κινηματογραφικό «Κορίτσι των ονείρων σου»
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000

Ο ισπανικός κινηματογράφος κατέχει πια μια από τις κορυφαίες θέσεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή σήμερα. Εύρωστος, με πολλά νέα αστέρια, με δυναμικό προφίλ, υψηλό ποιοτικό επίπεδο και επαφή με το κοινό, έχει να επιδείξει πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες. Μια τέτοια είναι η ταινία του Φερνάντο Τρουέμπα «Το κορίτσι των ονείρων σου», μια θαυμάσια ταινία εποχής με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ, ταινία που σάρωσε τα βραβεία «Γκόγια». Την ταινία φέρνει από σήμερα στους ελληνικούς κινηματογράφους η «NEW STAR».

Ο Φερνάντο Τρουέμπα, ένας από τους πιο αξιόλογους και συνεπείς δημιουργούς του ισπανικού κινηματογράφου, γύρισε την πρώτη του ταινία «Οπερα πρίμα» το 1980. Με το «Μπελ επόκ» (1992), κέρδισε το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Το «Κορίτσι των ονείρων σου» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών στην Ισπανία.

Είναι 1938 και ο ισπανικός εμφύλιος μαίνεται. Η κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας έχει χωριστεί κι αυτή σε δύο στρατόπεδα, με τα στούντιο της Μαδρίτης να ανταγωνίζονται της Βαρκελώνης. Στα πλαίσια της συνεργασίας του Φράνκο με τον Χίτλερ, οι Γερμανοί προσκαλούν μια ομάδα δημιουργών στο Βερολίνο, για να γυρίσουν το δημοφιλές μουσικό δράμα «Το κορίτσι των ονείρων σου» σε δύο κινηματογραφικές εκδοχές, μια στα ισπανικά και μια στα γερμανικά. Σύντομα, όμως, οι καλλιτέχνες ανακαλύπτουν ότι ήρθαν από τον έναν πόλεμο στον άλλο και ότι η φιλοξενία που δείχνει ο υπουργός προπαγάνδας, έχει περισσότερο να κάνει με τα θέλγητρα της πρωταγωνίστριας. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Πενέλοπε Κρουζ, Λόλες Λεόν, Χόρθε Σανθ, Ρόσα Μαρία Σαρδά, Χάνα Σιγκούλα κ.ά.