ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κορυφώνεται ο αγώνας, εντείνεται η καταστολή
Σάββατο 4 Ιούλη 2009

Οι διαδηλώσεις του λαού της Ονδούρας, παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής των πραξικοπηματιών, συνεχίζονται
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Μια έκρηξη βόμβας σε ένα ταχυφαγείο μερικά μέτρα έξω από την κεντρική είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα μερικές ώρες πριν φτάσει ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα και πυροβολισμοί ενάντια στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών σε μια κατοικημένη περιοχή, είναι χαρακτηριστικά δείγματα των προβοκατσιών, με στόχο την κατατρομοκράτηση του λαού της Ονδούρας που εξακολουθεί να αντιστέκεται.

Για ένατη μέρα χτες, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πλάσα Μορασάν αψηφώντας την καταστολή. Σύμφωνα με το Randio Mundial, η διαδήλωση είχε μήκος τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή, στο βορρά της χώρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται στην κυριολεξία μάχες, ενώ ο στρατός και η αστυνομία έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά. Στο Σαν Πέδρο Σούλα, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η καταστολή έχει γενικευτεί. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και δύο τουλάχιστον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί βαριά. «Εχουμε βίντεο που δείχνουν την επίθεση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών. Ενα μικρό αγόρι τραυματίστηκε από σφαίρα και ένας φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι», δήλωσε η βουλευτής Σίλβια Αγιάλα.

Πάντως, ο Μανουέλ Σελάγια, ο διωγμένος Πρόεδρος, έφτασε χτες στο Ελ Σαλβαδόρ και κάλεσε το λαό να συνεχίσει να διαδηλώνει τη στιγμή που σήμερα έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη χώρα, συνοδευόμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους προέδρους του Εκουαδόρ και της Αργεντινής, Ραφαέλ Κορέα και Κριστίνα Φερνάντες αλλά και από Νομπελίστες όπως η Ριγκομπέρτα Μεντσού, η οποία απέστειλε χτες μήνυμα προς ιθαγένικες και λαϊκές οργανώσεις ότι ενώνει τις δυνάμεις της μαζί τους. Πάντως, οι εκ νέου δηλώσεις δε διευκρινίζουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής του.

Μέχρι αργά χτες, δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά την επίσκεψη του Ινσούλσα, ο οποίος δήλωνε ότι δεν πρόκειται «να διαπραγματευτεί αλλά να ζητήσει από την ντε φάκτο κυβέρνηση να παραδώσει την εξουσία». «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος. Θα κάνω ό,τι μπορώ αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα σε μερικές μόνο ημέρες», είχε δηλώσει ο Ινσούλσα πριν την μετάβασή του στην Ονδούρα. Πάντως, η επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι δήλωσε «ανοικτός» σε πρόωρες εκλογές ακόμη και σε δημοψήφισμα για την αποκατάσταση του Σελάγια, μολονότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Αμύνης που καθαιρέθηκε από τον Μανουέλ Σελάγια, Εδμούντο Ορεγιάνα Μερκάδο μαζί με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και σήμανε την αρχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κογκρέσου Χοσέ Αλφρέδο Σααβέδρα καταδικάζει το πραξικόπημα και ζητά την αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια, σύμφωνα με το Τελεσούρ.