ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Χειραγώγηση του λαού και δέσιμο στο ιμπεριαλιστικό άρμα
Κυριακή 5 Ιούλη 2009

Από πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιούνη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης
Κάλπες στήνονται σήμερα στη γειτονική Βουλγαρία όπου οι περίπου 7 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκλέγουν το 240μελές Κοινοβούλιο, λίγα μόλις χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (2004) και ακόμα λιγότερα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (2007), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ, έχει προωθήσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ταυτόχρονα όμως πραγματοποιούνται σειρά διαμαρτυριών για την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Και αυτά προστίθενται στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, στα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί αλλά και τη στενότερη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ και την προθυμία της να εφαρμόσει τα ευρύτερα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή - όπως εξάλλου είναι φανερό με την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ για να ...φιλοξενήσουν Αμερικανούς στρατιώτες.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος 18 κόμματα και 4 συνασπισμοί. Συγκεκριμένα: «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία» (ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο οποίο συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας), το εθνικιστικό «Εθνική Ενωση Ατάκα», η «Μπλε Συμμαχία» (όπου συμμετέχουν τα κεντροδεξιά κόμματα Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων και Δημοκράτες για μια Ισχυρή Βουλγαρία) καθώς και το δεξιό «Λίντερ - Νέα Εποχή», ο Συνασπισμός «Βουλγάρικη Αριστερά» όπου συμμετέχει και το Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών. Ανάμεσα στα κόμματα που συμμετέχουν ανεξάρτητα είναι το κεντροδεξιό «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB), το «Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες», το «Εθνικό Κίνημα για Σταθερότητα και Πρόοδο» (που μέχρι το 2007 ήταν γνωστό ως Εθνικό Κίνημα Συμεών Β' - πρώην τσάρος και αργότερα πρωθυπουργός της χώρας), το συντηρητικό κόμμα «Νόμος, Δίκαιο και Δικαιοσύνη».

Τον περασμένο Απρίλη, η Βουλή της χώρας προχώρησε σε αλλαγές του εκλογικού νόμου και έτσι ψηφίζονται σε μονοεδρικές περιφέρειες 31 βουλευτές με το πλειοψηφικό σύστημα και 209 σε πανεθνικό ψηφοδέλτιο με το αναλογικό σύστημα. Η πρόταση να αυξηθεί από το 4 στο 8% το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την «Gallup» και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, καταγράφει το κεντροδεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) με 26-30% των ψήφων, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα 19-23% και το εθνικό Τουρκικό «Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες» περίπου 15%. Το εθνικιστικό κόμμα «Ατάκα» λαμβάνει το 9-11% των ψήφων και η δεξιά «Μπλε Συμμαχία» το 7-9%. Το κόμμα «Νόμος, Δίκαιο και Δικαιοσύνη», ο συνασπισμός «Λίντερ - Νέα Εποχή» και το «Εθνικό Κίνημα για Σταθερότητα και Πρόοδο» αναμένεται να ξεπεράσουν το απαιτούμενο 4% και να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν στοιχεία που καταγγέλλονται από διάφορες ενώσεις πολιτών ότι γύρω στους 415.000 πολίτες ή το 16% όλων των ψηφισάντων έδωσαν την ψήφο τους με πίεση ή την πώλησαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του Ιούνη στη χώρα. Ως το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην εξαγορά ψήφων αναφέρεται το μοίρασμα χρημάτων μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, η καταβολή καθυστερημένων μισθών ή άλλων αμοιβών την ημέρα των εκλογών ή την προηγούμενη κ.ά. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η τιμή μιας ψήφου κυμάνθηκε από 10 λέβα (5 ευρώ) έως 50 λέβα (25 ευρώ), και αυτή η πρακτική εφαρμόζεται παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα αναφέρουν ρητά ως έγκλημα τόσο την αγορά όσο και την πώληση ψήφων.

Με βάση τα παραπάνω, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό σε δέκα πόλεις της χώρας εκστρατεία πολιτών με το σύνθημα «δεν πουλώ την ψήφο μου» με στόχο τη βελτίωση της ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί η αγοραπωλησία ψήφων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σφυγμομέτρησης του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της κοινής γνώμης, το 4% των Βουλγάρων δηλώνει πρόθυμο να πωλήσει την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές. Ως βασική αιτία γι' αυτό αναφέρει το χαμηλό του βιοτικό επίπεδο, που έχει χειροτερέψει έτσι και αλλιώς από την παλινόρθωση του καπιταλισμού και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.


Κλ.Χ.