ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός στους δρόμους μέχρις εσχάτων...

Δύο νεκροί διαδηλωτές από το στρατό που φρουρούσε το αεροδρόμιο για να μην προσγειωθεί το αεροπλάνο του διωχθέντος Προέδρου Μ. Σελάγια

Τρίτη 7 Ιούλη 2009

Θύματα της καταστολής του στρατού
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Δε δίστασαν οι πραξικοπηματίες στην Ονδούρα να πνίξουν στο αίμα την τεράστια σε όγκο διαδήλωση στο διεθνές αεροδρόμιο Τονκοτίν της πρωτεύουσας της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα, με μοναδικό στόχο την αποτροπή της επιστροφής του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, την Κυριακή.

Επί 11 λεπτά οι κάμερες των δικτύων al Jazeera και Telesur κετέγραφαν τον καταιγισμό των πυροβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τους φράκτες και να εισέλθουν στο διεθνές αεροδρόμιο Τονκοτίν, ώστε να εξαναγκάσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις να αποσυρθούν και να μπορέσει το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο Σελάγια να προσγειωθεί. Ενα παιδί 12 ετών με μία σφαίρα στο κεφάλι και ένας νέος άνθρωπος γύρω στα 20 έπεσαν νεκροί, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Μετά από λίγη ώρα, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μανουέλ Σελάγια και τον πρόεδρο της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Μιγκέλ ντ' Εσκότο, αφού έκανε στροφές πάνω από το αεροδρόμιο και καθώς ήταν αδύνατο να προσγειωθεί, αφού ο διάδρομος προσγείωσης είχε καταληφθεί από στρατιωτικά οχήματα, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στη Νικαράγουα. Από εκεί ο Σελάγια δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του με κάθε μέσο, ενδεχομένως και σήμερα...

Μακελειό της χούντας

Χιλιάδες λαού διαδηλώνουν έξω από το αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα
Μέχρι τη στιγμή που το αεροσκάφος είχε φανεί στον ορίζοντα τα γεγονότα ήταν καταιγιστικά. Από νωρίς, οι πραξικοπηματίες προειδοποιούσαν ότι δε θα επιτρέψουν την επιστροφή του και απειλούσαν ότι εάν αυτό συμβεί θα τον συλλάβουν. Στρατιώτες και οχήματα έκλεισαν τον αεροδιάδρομο, όπως και τα άλλα αεροδρόμια της χώρας, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν από νωρίς πάρει θέση στον πύργο ελέγχου και σε άλλα δημόσια κτίρια, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους, δίχως όμως να μπορούν να πλησιάσουν το αεροδρόμιο, καθώς αστυνομικές δυνάμεις τους είχαν αποκλείσει. Ομως, κάποια στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας διέταξε τους αστυνομικούς να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο Τονκοτίν. Μερικές δεκάδες χιλιάδες από τους σχεδόν 200.000 διαδηλωτές άρχισαν να προσεγγίζουν, αλλά ουσιαστικά έπεσαν στην ενέδρα του στρατού της χούντας και εκεί ανοίχτηκε πυρ εναντίον τους. Ο στρατός που συνεχίζει να καταστέλλει το λαό φαίνεται να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς - παρά τη «δημόσια καταδίκη», παρά την κοινή στάση που έχουν υιοθετήσει με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες όπως διακοπή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας ούτε έχουν αποσύρει τη διπλωματική τους αποστολή - και έτσι παρέχουν την κάλυψη στους πραξικοπηματίες να συνεχίσουν το προγκρόμ κατά του λαϊκού κινήματος της χώρας. Αλλωστε, μαθητές της CIA (από τη γνωστή «Σχολή της Αμερικής») είναι οι επικεφαλής αξιωματικοί του στρατού. Εξ ου και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες μετά την αποτροπή της επιστροφής του Μανουέλ Σελάγια ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι γιάνκις είναι πίσω από το πραξικόπημα» και ο «πρόεδρος Ομπάμα έχει πλήρη γνώση». Παράλληλα, από το αεροσκάφος και ο Μανουέλ Σελάγια απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Ομπάμα του ζήτησε «να σταματήσει να συνυπάρχει με πραξικοπηματίες».

Αμέσως μετά την αποτροπή της επιστροφής του Μανουέλ Σελάγια, οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι επιμηκύνουν κατά τρεις ώρες την απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που σήμαινε ότι χιλιάδες θα βρίσκονταν ακόμη στο δρόμο της επιστροφής... Εντούτοις, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Λαϊκό Μέτωπο Αντίστασης που συστάθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα και διοργανώνει τις συγκεντρώσεις τονίζει με χτεσινή του ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Ηδη χτες νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις γίνονταν από το πρωί, με πρώτη αυτή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προς το αεροδρόμιο με αίτημα να ανοίξει για να επιστρέψει ο Σελάγια.

Ο Σελάγια μετά από δίωρη στάση στη Νικαράγουα κατευθύνθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου τον υποδέχτηκε ο νέος Πρόεδρος Μαουρίσιο Φούνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των εξελίξεων που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων είχαν δηλώσει ότι θα συνόδευαν τον Σελάγια στην επιστροφή του, το πρόγραμμα της επιστροφής τροποποιήθηκε πριν την αναχώρηση από την Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΚ. Κατά συνέπεια, οι Πρόεδροι του Εκουαδόρ, της Παραγουάης και της Αργεντινής, Ραφαέλ Κορέα, Φερνάντο Λούγκο και Κριστίνα Φερνάντες, όπως και ο ΓΓ του ΟΑΚ Χοσέ Μιγέλ Ινσούλσα, ταξίδεψαν με άλλο αεροσκάφος με προορισμό το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ. Τα ξημερώματα - τοπική ώρα - υπήρξε συνάντηση όλων των προέδρων και του ΓΓ του ΟΑΚ όπου επισήμως ανακοινώθηκε η αποπομπή της Ονδούρας από τον οργανισμό και τα μέτρα απομόνωσης που συνεπάγεται και τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη, όπως τόνισε ο Ινσούλσα απευθυνόμενος προφανώς προς τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε μετά τις δραματικές και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις έκκληση για αποκατάσταση της «συνταγματικής τάξης» υπό την αιγίδα του OΑΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Γενεύη τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα καμία αντισυνταγματική ανατροπή».