ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στους εποικισμούς το Ισραήλ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009

Από πρόσφατη διαμαρτυρία κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, ενάντια στο ισραηλινό τείχος και τους εποικισμούς
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν αντέχει άλλη αποτυχία. Είναι επείγουσα ανάγκη το Ισραήλ να λάβει δύσκολες αποφάσεις». Αυτό δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ. Ο Σιμόν Πέρες, από την άλλη, παρά το ευχολόγιο περί δύο κρατών, επανέλαβε, σε χαμηλότερους τόνους, τη θέση Νετανιάχου περί «αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος φυσικής ανάπτυξης των εποικισμών».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται, ενώ, χθες, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» υποστήριζε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν, τελικά, να ανεγερθούν 2.500 νέα σπίτια σε εποικισμούς της Δ. Οχθης και στη συνέχεια να ανακοινωθεί, έστω και προσωρινό, «πάγωμα». Η έτερη ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχαρονότ» γράφει ότι οι δύο πλευρές «βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία» για τα 2.500 σπίτια. Επισήμως, πάντως, δεν υπάρχει αντίδραση.

«Πέντε χρόνια ανομίας»

Εκθεση για τις συνέπειες του διαχωριστικού τείχους στις ζωές δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και ιδίως όσων ζουν στις 13 κοινότητες, δίπλα σε αυτό, δημοσιοποίησε, χθες, η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Υπογραμμίζει ότι κανείς δεν έχει αντιδράσει στην περιφρόνηση που δείχνει το Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο και στη σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αποφεύγει, πάντως, όπως συνηθίζουν αρκετές ΜΚΟ, να αναφερθεί στην αιτία του «κακού», δηλαδή την κατοχή.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πενταετία, και ο ΟΗΕ εξέδωσε μια ..«επετειακή» ανακοίνωση, όπου ζητείται, ως συνήθως, η καταστροφή του τείχους, χωρίς να αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα πιέσει την ισραηλινή πλευρά.