ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
«Σούπα» προώθησης της επιχειρηματικής λειτουργίας

Ενα συνονθύλευμα ζητημάτων του υπουργείου Παιδείας δρομολογείται με το σχέδιο νόμου που καθορίζει τη λειτουργία των ΤΕΙ με βάση την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων

Τρίτη 14 Ιούλη 2009

Motion Team

Πιθανά και μέσα στη βδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που έχει αναγγείλει ο υπουργός Παιδείας και αναμένουν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ και η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ ως «μάννα εξ ουρανού», που δήθεν θα προωθήσει την «ανωτατοποίηση» των ιδρυμάτων. Από τις πρώτες κιόλας διακηρύξεις του υπουργού Παιδείας, στην πρόσφατη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, εκείνο που είχε φανεί είναι πως με το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ικανοποιούνται κάποια συντεχνιακού τύπου αιτήματα, ωστόσο αυτό γίνεται με αντάλλαγμα από τα ΤΕΙ την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της Διαδικασίας της Μπολόνια που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και ολοσχερή πρόσδεση της ανώτατης εκπαίδευσης στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. «αξιολόγηση», τετραετή μπίζνες πλαν).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ, αποτελεί ένα νομοσχέδιο - σούπα, στο οποίο λύνονται μια σειρά ζητήματα του υπουργείου Παιδείας, παντελώς άσχετα με τη λειτουργία των ΤΕΙ, όπως η εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών σε ξένα σχολεία, λειτουργικά ζητήματα της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, η ...Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών κ.ά. Επιπλέον, λύνονται και μια σειρά ζητήματα που έχουν «ταλαιπωρήσει» την κυβέρνηση και τους πρόθυμους εφαρμοστές της πολιτικής της στα πανεπιστήμια, καθώς θεσμοθετούνται «λύσεις» ώστε να προχωράει απρόσκοπτα η υλοποίηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Βρήκε ευκαιρία δηλαδή η κυβέρνηση να «παραγεμίσει» ένα σχέδιο νόμου με μια σειρά εκκρεμότητες...

Στο σχέδιο νόμου - σύμφωνα με πληροφορίες - προβλέπεται ρύθμιση ώστε αν μια Σύγκλητος Πανεπιστημίου ή μια Συνέλευση ΤΕΙ δεν μπορεί να συνεδριάσει ή να λάβει απόφαση για δυο συνεχόμενες φορές με την ίδια ημερήσια διάταξη, τότε η συγκεκριμένη απόφαση να μπορεί να ληφθεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ, παρακάμπτοντας δηλαδή τη Σύγκλητο ή τη Συνέλευση! Ετσι, η κυβέρνηση έρχεται να διασφαλίσει ότι ανεξάρτητα από το αν γίνονται κινητοποιήσεις των φοιτητών, ανεξάρτητα από το αν αποχωρεί από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου ένα μεγάλο μέρος των μελών της διαφωνώντας με συγκεκριμένες προωθούμενες αποφάσεις, η όποια απόφαση μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να παρθεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο... Στο ίδιο πλαίσιο και παρόλο που οι εργολαβίες στον τομέα της καθαριότητας και της φύλαξης των κτιρίων αποτελούν τον κανόνα σήμερα, στο σχέδιο νόμου - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - υπάρχει ρητή ρύθμιση που επιτρέπει στα πανεπιστήμια τη σύναψη σχετικών εργολαβικών συμβάσεων.

Στο πλαίσιο της πλήρους παράδοσης της έρευνας στο κεφάλαιο και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση των εργαστηρίων των ΤΕΙ τα οποία θα λειτουργούν με δικό τους εσωτερικό κανονισμό. Τα εργαστήρια των ΤΕΙ αντλούν έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή από τα ερευνητικά έργα που παραγγέλνουν οι επιχειρήσεις και από τη διάθεση (βλ. πώληση) των ερευνητικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα («μαγαζιά» που λειτουργούν μέσα στα πανεπιστήμια και τα οποία είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας), τα οποία μπορούν να χρηματοδοτούνται από οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια για την από κοινού διοργάνωση μαθημάτων, παρακολούθηση σεμιναρίων, εργαστηρίων, πρακτική άσκηση κλπ. Ακόμα, προβλέπεται ότι ένα τμήμα ΤΕΙ στο οποίο επί πέντε χρόνια οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές είναι λιγότεροι από το 10% του αριθμού εισακτέων, τότε το τμήμα αυτό είτε κλείνει είτε αλλάζει αντικείμενο (δηλ. φτιασιδώνεται μπας και προσελκύσει «πελάτες» - σπουδαστές).