Νίκαια πολιτισμού
Σάββατο 18 Ιούλη 2009

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009», που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο. Με ελεύθερη είσοδο και στόχο να έρθει το πλατύ κοινό σε επαφή με την τέχνη, ο Δήμος Νίκαιας αξιοποιεί τους πολιτιστικούς του χώρους, φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες βραδιές με θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις κ.ά. Αυτή τη Δευτέρα 20/7 (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), η Θεατρική Ομάδα «Απλετοι Κήποι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων παρουσιάζει την παράσταση «Αντι Κείμενα», «ραχοκοκκαλιά» της οποίας αποτελούν κείμενα των: Ιονέσκο, Εντσον και Κουρετζή. Η ιδέα, η δραματουργική επεξεργασία και η επιμέλεια κειμένων ανήκει στην Αφροδίτη Παρζακώνη. Πρόκειται για μια παράσταση με στοιχεία Εικαστικού Σωματικού Θεάτρου, οπτικοακουστικά μέσα, στοιχεία αυτοσχεδιασμού και αλληλεπίδρασης με το κοινό σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν μια άλλη προσέγγιση του θεατρικού φαινομένου. Στόχος η ανακάλυψη - τόσο σε ατομικό, όσο και ομαδικό επίπεδο - των άπειρων δυνατοτήτων του ανθρώπου, η ανάπτυξη και διοχέτευσή τους σε μια δημιουργική θεατρική έκφραση μέσα από το πρίσμα του επαγγελματικά υπεύθυνου ερασιτεχνισμού.

«Μια πανικόβλητη ομάδα φάνηκε να τρέχει... Κάποτε ένας από αυτούς σ' ένα δωμάτιο στήριζε το κεφάλι του ακουμπώντας τους αγκώνες του σ' ένα τραπέζι. Ξαφνικά το τραπέζι είπε: "Οχι, όχι" και άρχισε με τα πόδια του να τον χτυπάει στο κεφάλι. Κάποτε ένας άλλος καθόταν σε μια καρέκλα. Ξαφνικά η καρέκλα είπε: "Ως εδώ και μη παρέκει" ενώ τον τίναζε από την ποδιά της καταγής και καθόταν πάνω του. Κάποτε ακόμα, ένας άλλος που ήταν ακουμπισμένος σε έναν τοίχο, σπρώχτηκε βίαια ενώ ο τοίχος έλεγε: "Κουράστηκα να κουβαλάω το ταβάνι ενώ ακουμπάς επάνω μου". Ετσι ο τοίχος άρχισε να ακουμπά πάνω στον άνθρωπο που έπεσε στο πάτωμα με τον τοίχο από πάνω του. Τώρα μια πανικόβλητη ομάδα φάνηκε να τρέχει...». Είσοδος ελεύθερη.

Στον ίδιο χώρο στις 21/7 (9 μ.μ.), οι φιγούρες του Ευγένιου Σπαθάρη ζωντανεύουν επί σκηνής, σε μια σπαρταριστή κωμωδία, με τα μηνύματα και το γέλιο που μπορεί να προσφέρει η ποιότητα της λαϊκής μας παράδοσης. «Σκιών καμώματα... ο Καραγκιόζης προφήτης!» είναι ο τίτλος της τιμητικής παράστασης για τον Ευγένιο Σπαθάρη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τάκης Βαμβακίδης στο ρόλο του Καραγκιόζη και ο Γιάννης Ζουμπαντής στο ρόλο του Κολλητηριού. Σκηνοθεσία: Ευγένιος Σπαθάρης σε συνεργασία με τον Τάκη Βαμβακίδη και τον Χρήστο Συρμακέζη. Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης. Στίχοι: Τάσος Κώνστας. Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης. Φωτισμοί: Στέλιος Ποιμενίδης. Χορογραφίες: Κατερίνα Γκέρκι. Παίζουν ακόμη, οι: Νίκος Παναγιωτούνης, Θανάσης Λιούνης, Δομηνίκη Παπαστεργίου, Χρήστος Συρμακέζης, Παντελής Τσόκας.