ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων
Τρίτη 21 Ιούλη 2009

Πίσω από τα χαμόγελα Κλίντον - Σινγκχ, η παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε μια νευραλγική περιοχή, που περιλαμβάνει Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Κίνα, Ρωσία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ιδιαίτερα αποδοτική για τις ΗΠΑ αποδεικνύεται η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Ινδία, με στόχο «τη σύσφιγξη των δεσμών και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών» και κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα των επαφών της την ασφάλεια, την πυρηνική ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ και τον Ινδό ομόλογό της Σ. Μ. Κρίσνα. Χθες Νέο Δελχί και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων από τις ΗΠΑ στην Ινδία, με άκρως δεσμευτικούς όρους προς τη δεύτερη, της οποίας η εξωτερική πολιτική δεσμεύεται ακόμα περισσότερο στα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πωλούν αμυντικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στην Ινδία, ελέγχοντας εάν αυτός χρησιμοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων όρων και με τη δέσμευση ότι η τεχνολογία των οπλικών αυτών συστημάτων δε διαρρέει σε τρίτους. Παράλληλα, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε χθες την έγκριση από την ινδική κυβέρνηση της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ - παρά τις δηλώσεις της για μη παρέμβαση - άσκησε το μέγιστο της επιρροής της στην Ινδία, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες ειρήνευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, με φόντο και τον εν εξελίξει πόλεμο στην περιοχή του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Επισκεπτόμενη τη Βομβάη, στην οποία πέρσι πραγματοποιήθηκε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση με περισσότερα από 170 θύματα, η Χ. Κλίντον παρομοίασε τα γεγονότα της Βομβάης με την 11η Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, ζητώντας πάταξη της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους βρίσκονται στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν.

Τέλος, αναφερόμενη στο Παλαιστινιακό, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ συνεχίζονται και είναι έντονες».