ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ανοίγουν την πόρτα για την καρκινογόνο καύση
Κυριακή 26 Ιούλη 2009

Η κυβερνητική πρόθεση για κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής. Το κύριο είναι πως ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης στο σύνολο της πολιτικής που διέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι καθόλου άσχετη με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που ζητά την ταχύτερη προώθηση των «νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων», όπως είναι «η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση». Και όλα αυτά, γίνονται προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων που θέλουν να μπουν στο χρυσοφόρο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εκεί οδηγούν και μια σειρά από εξελίξεις, που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Αμέσως μετά το έγγραφο της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση - περί προώθησης «νέων τεχνολογιών» - που αποκάλυψε ο «Ρ» τον Απρίλη του 2009, άρχισε ένας ορυμαγδός εξελίξεων:


ICON

Η σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είναι βαλμένη κάτω απ' αυτές τις εξελίξεις. Η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση, τη δημιουργία των επικίνδυνων εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων, ενώ διατηρεί επ' αόριστον τον ΧΥΤΑ στην επιβαρυμένη εδώ και χρόνια περιοχή της Δυτικής Αττικής, διογκώνοντας ένα αδιέξοδο με στόχο να γίνει δεκτή από τα λαϊκά στρώματα η καρκινογόνος καύση.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν την εξασφάλιση υπερκερδών από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για δεκαετίες, έχουν αρχίσει να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τον πολυεθνικό κολοσσό «Suez» για την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης.

Τι σημαίνει, όμως, καύση απορριμμάτων; Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, οι επιπτώσεις αυτής της μεθόδου είναι καταστροφικές. Αναλυτικά:


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ