«ΒΑΛΚΑΝΙΑ, 78 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ»
Συγκλονιστικό ντοκουμέντο και «οδηγός» δράσης...

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στη Λάρισα

Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000

Οι ομιλητές στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» Λάρισας
Το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου, «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ», παρουσιάστηκε στη Λάρισα, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες που ενδιαφέρονται για ένα βιβλίο - ντοκουμέντο, το οποίο πραγματεύεται την αλήθεια, παρουσιάζει τις πραγματικές αιτίες, τα τραγικά αποτελέσματα και τις μελλοντικές επιπτώσεις, ενός πολέμου που έγινε τόσο κοντά μας και, παρά το ότι τέλειωσε, συνεχίζεται με άλλες μορφές. Παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας, ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Νταφούλης κ.ά.

Στην αρχή το λόγο πήρε, αναφερόμενος στην αξία του βιβλίου, ο Θανάσης Χαρισούλης, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» στη Λάρισα. Και, αμέσως μετά, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας, στη διάρκειά του, αλλά και μετά, αναβίωσαν με την εμπεριστατωμένη και καλά «δουλεμένη» - μέσω και της προβολής φωτογραφικού και άλλου υλικού - παρουσίαση όσων εμπεριέχονται, ως ντοκουμέντα και μηνύματα, στο βιβλίο από την Ευαγγελία Τσιάχα, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης.

Στα μετέπειτα του πολέμου και στα επίκαιρα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον, αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, που αποτελεί ηθικό και ιδεολογικό Βατερλό του ιμπεριαλισμού, δεν τελείωσε ακόμα, αλλά συνεχίζεται. Τόνισε, δε, ότι ο πόλεμος αυτός έδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι «ανθρωπιστές» λύνουν τα θέματά τους. Και τα λύνουν - είπε - είτε με τις παράπλευρες απώλειες αμάχων, είτε με τις εκλογές που θυμίζουν τις δικές μας εποχές της βίας και της νοθείας σε άλλη βερσιόν. Οσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι δε συμμετέχει στον πόλεμο, ο Νίκος Μπογιόπουλος τόνισε ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μόνιμο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ασφάλεια της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή. Καταλήγοντας έκανε εκτενή αναφορά στα μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας που έστειλε με τη σθεναρή αντίστασή του στους ιμπεριαλιστές ο γιουγκοσλαβικός λαός, αλλά και ο ελληνικός λαός με το μαχητικό κίνημα συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που ανέπτυξε.

Ως ολοκληρωμένο ντοκουμέντο που αποκτά ιστορική και παγκόσμια σημασία και μπορεί να γίνει «οδηγός» δράσης χαρακτήρισε το βιβλίο «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ» ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια δραματική προειδοποίηση για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αν δεν αντιδράσουν οι λαοί. Αναφέρθηκε, δε, και στις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο κ.ά., υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα αυτής της δραματικής προειδοποίησης.