ΕΥΒΟΙΑ
Εικόνες καταστροφής όπως και πριν δύο χρόνια...

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Παρασκευή 24 Ιούλη 2009

Τέτοιες εικόνες αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ
(Του απεσταλμένου μας Πέτρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ).--

Εικόνες καταστροφής. Παρόμοιες με αυτές του 2007. Εκτός από την τεράστια δασική και καλλιεργήσιμη έκταση που έγινε στάχτη, ίδια κατάληξη είχαν στάβλοι και ζώα στις περιοχές Μανδράκι, Νεοχώρι, Δάφνη και Περιβόλια του Νομού Ευβοίας. Η προχτεσινή πυρκαγιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι και τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα, ήταν και χτες το επίκεντρο στις συζητήσεις των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.

Η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει ό,τι είχε αφήσει η φωτιά του 2007. Η τελευταία είχε σταματήσει κάποιες εκατοντάδες μέτρα από το Αλιβέρι. Ετσι και η προχτεσινή. Το αποτέλεσμα είναι πως γύρω από το Δήμο Αλιβερίου κυριαρχεί ένα μαύρο τοπίο. Μαύρο όπως και οι ελπίδες των κατοίκων των γειτονικών δήμων, που έχουν ήδη δει τόσο την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους συνανθρώπους τους στα χωριά που επλήγησαν το 2007 όσο και τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν, ειδικά στα χωριά Παραμερίτες και Τραχήλι. Προεκλογικές αποζημιώσεις (που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκαν πίσω από το κράτος) και έργα μόνο για το «θεαθήναι».

Τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της Τετάρτης επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η ερώτηση των κατοίκων ίδια. «Εμάς, ποιος θα μας αποζημιώσει για την καταστροφή μας;», γνωρίζοντας όχι μόνο την απάντηση του βουλευτή, αλλά και την τακτική της κυβέρνησης που άφησε στην τύχη τους όλους τους πληγέντες από τις τραγικές πυρκαγιές του 2007, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αλλωστε, οι ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και οι προηγούμενες 12 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα, τους έκαναν να μιλούν ανοικτά για εμπρησμό, που στόχο είχε «σχέδια ...ανάπτυξης» της περιοχής.

«Αυτό που πρέπει να γίνει - τόνισε ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ - είναι ουσιαστικότερη φύλαξη των δασών του νομού. Από εκεί και πέρα πρέπει να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και αυτές του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα», χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη. Και συνέχισε τονίζοντας πως «από αύριο πρέπει να ξεκινήσει η καταμέτρηση των ζημιών και η αποζημίωση όλων όσοι επλήγησαν». Ακόμα και για το εισόδημά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές, σημειώθηκε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την ξαναθέσουν υπό έλεγχο. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Εύβοιας έβλεπαν το μαύρο σύννεφο από την πυρκαγιά της Θήβας...