ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους»

Σε χτεσινή συνέντευξη οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν πως θα αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν οι ...υποδείξεις του ΔΝΤ για κατάργηση των επιδομάτων των συνταξιούχων και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων τον περασμένο Απρίλη
«Θα μας βρουν μπροστά τους». Αυτό διεμήνυσαν χτες συνταξιούχοι και συνταξιουχικές οργανώσεις, αντιδρώντας στις απαράδεκτες υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που ζητά την κατάργηση των επιδομάτων των συνταξιούχων και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, με πρόσχημα την κρίση. Με χτεσινή συνέντευξή τους, εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων, έκαναν σαφές τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, πως είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, προκειμένου να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, που στρέφονται ενάντια στην ίδια τους την επιβίωση.

Η επιχειρούμενη περικοπή των επιδομάτων, είναι μια ακόμη πράξη στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει - εν ονόματι της κρίσης - διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ευθύνες φέρει το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων. Μάλιστα οι υποδείξεις του ΔΝΤ, έρχονται μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για πάγωμα των επικουρικών συντάξεων, αφού η κυβέρνηση, πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση, ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι! Επιπλέον στις κύριες συντάξεις, αντί για ποσοστιαίες αυξήσεις, η κυβέρνηση έδωσε ένα εφάπαξ επίδομα που και αυτό είναι ψίχουλα μπροστά στις ολοένα αυξανόμενες πραγματικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ και οι συνταξιούχοι από 800 έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ. Από τα 1.100 ευρώ και πάνω, δε θα πάρουν τίποτα.

Ζοφερή η κατάσταση των συνταξιούχων

Ο Μ. Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ, εξέφρασε την ανησυχία «για το μέλλον των συντάξεών μας, με τα τεράστια ελλείμματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο, καθώς το Δημόσιο χρωστά 9 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ κι όμως αντί να δώσει αυτά τα χρήματα, προτίμησε να χαρίσει 28 δισ. στις τράπεζες».

Στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο και τι ακριβώς σημαίνουν οι προτάσεις του ΔΝΤ αναφέρθηκε ο Π. Βαβουριός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου. Ετσι, ενώ σύμφωνα με την πάγια συνταξιοδοτική νομοθεσία το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη πρέπει να ανέρχεται στο 80% του μισθού, στην πραγματικότητα φτάνει μόλις στο 50 - 60% κι αυτό γιατί οι συντάξεις υπολογίζονται στο 80% των καθαρών αποδοχών (δηλ. του βασικού μισθού) του υπαλλήλου και όχι με βάση το 80% των μηνιαίων αποδοχών, δηλαδή, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων. «Τώρα, με την πρόταση του ΔΝΤ ζητείται περαιτέρω μείωση του ποσοστού», τόνισε.

«Αυτά τα χρήματα είναι δικά μας, δε μας τα χάρισαν. Εάν τολμήσουν να μας τα πάρουν θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε ο Στ. Κωνσταντάς, γενικός γραμματέας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ είναι ζοφερή, αφού σήμερα κάτω από 500 ευρώ παίρνουν το 85% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 42% του ΤΕΒΕ και το 39% του ΤΑΕ.

Από την πλευρά του ο Γ. Κοντονάσιος, μέλος του ΔΣ των συνταξιούχων των ΕΛΤΑ, τόνισε πως «την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι συνταξιούχοι», ενώ κάλεσε τους συνταξιούχους «να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» που κυβέρνησαν τη χώρα .