ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΥΠΕΡΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Καθεστώς για πάνω από τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετατρέπουν το χρόνο εργασίας σε... λάστιχο
Την πολιτική της ελαστικοποίησης των μορφών και του χρόνου εργασίας - σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς - βιώνουν ήδη τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους, οι οποίοι κατατάσσονται στους δύο, διακριτούς πλέον, πόλους της υποαπασχόλησης και της υπεραπασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους τριμηνιαίους πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για τις ομάδες ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης, προκύπτει ότι:


Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μισθωτών που θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κατορθώνει να δουλέψει σε συνθήκες πλήρους και σταθερού ωραρίου (35 έως και 40 ώρες τη βδομάδα) παρουσιάζει μια πολύ μικρή αύξηση, αν συγκριθεί το έτος 2008 με το 2005, αλλά μια συνεχή μείωση από το 2006 και μετά. Ενώ ως ποσοστό επί του συνόλου των μισθωτών παρουσιάζει συνεχή μείωση, με εξαίρεση το έτος 2006 που είναι αυξημένο έναντι του 2005. Συγκεκριμένα:

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη αύξηση που εμφανίζει η υποαπασχόληση το πρώτο τρίμηνο του 2009 (τα τελευταία στοιχεία που δίνει η ΕΣΥΕ) συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Γεγονός που δείχνει την ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, για να φορτώσει στις πλάτες τους τα βάρη της οικονομικής κρίσης που το ίδιο δημιουργεί. Επιθετικότητα που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των μισθωτών που υποαπασχολήθηκαν από 1 έως 34 ώρες, κατά τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη - Μάρτη του 2009, έφθασαν τους 839.000, από 712.800 την αντίστοιχη περίοδο το 2008 (αύξηση 17,7%). Το τμήμα των μισθωτών που υποαπασχολήθηκαν από 1 έως 24 ώρες έφθασαν τους 371.200, από 338.200 το 2008 (αύξηση 9,75%).

Αντεργατικές πολιτικές σε όφελος του κεφαλαίου


Τα παραπάνω καταδεικνύουν τον προσανατολισμό και τους πραγματικούς στόχους που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μετατρέπουν το χρόνο εργασίας σε «λάστιχο». Αποδεικνύεται ότι οι νόμοι για τη μερική απασχόληση και τις επιμέρους μορφές - όπως η εκ περιτροπής απασχόληση - δε φτιάχτηκαν για να αποτελούν αυτές οι μορφές εργασίας προθάλαμο για την πλήρη απασχόληση, όπως ισχυρίζονται κατά καιρούς οι πολιτικάντηδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φτιάχτηκαν για να «μοιράσουν» την ανεργία και για να δώσουν στο κεφάλαιο ένα ακόμα όπλο για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει για τους νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την επιβολή υπερωριακής εργασίας, ακόμα πιο φθηνής και άλλα.

Με αυτούς τους νόμους το κεφάλαιο έχει ένα πλήρες οπλοστάσιο να αυξάνει ή να μειώνει το χρόνο εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες του και, ταυτόχρονα, τα εργατικά χέρια να γίνονται όλο και πιο φθηνά.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ