Από Αύγουστο ... χειμώνα
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Κατερίνα Μαραγκού
Η ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του κτιρίου Τσίλερ θα εγκαινιαστεί στις 7/10, με την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, «Τίποτα» (διαρκείας 30 - 40 λεπτών, δυο παραστάσεις ημερησίως, με φθηνό εισιτήριο). Στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστούν επίσης: «Ο θείος Βάνιας» Τσέχοφ, σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά (18/12/2009). «Δον Ζουάν» Μολιέρου, σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη (22/1/2010). «Η κυρία από τη θάλασσα» Ιψεν, σκηνοθεσία Ερικ Στούμπε (19/2/2010).

Στη «Νέα Σκηνή» θα παρουσιαστούν: «Νυχτερινές συνομιλίες με τον Αλέξη Ζορμπά», Τσέζαρις Γκραουζίνις (30/10/2009). «Μαρά - Σαντ» Πέτερ Βάις, σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου (15/1/2010). «Λεόντιος και Λένα» Μπίχνερ, σκηνοθεσία Λοράν Σετουάν (17/4). «Κοτοπούλη»: «Το τρίτο στεφάνι» Κώστα Ταχτσή, σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (9/10/2009). «Τίτος Ανδρόνικος» Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου (14/4). «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»: «Guns», από τους «Blitz» (2/12/2009), «Recycle» από το «Χώρο» (Σίμος Κακάλας) (12/2/2010), «Η βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, από την «Κανιγκούντα» (Γιάννης Λεοντάρης, 20/11/2009). «Ερρίκος - Εδουάρδος - Ριχάρδος» Σαίξπηρ, από την ομάδα «1272» (Γιώργος Γάλλος - Γιάννος Περλέγκας, 5/2/2010), «Phobia: ένα θέαμα» από την ομάδα «Vasistas» (Αργυρώ Χιώτη, 5/5/2010, «The Bar of Lost Souls» από τους Βρετανούς «Imitating the dog» και τον ΘΟΚ (16/9). Στην Παιδική Σκηνή: «Τα μαγικά μαξιλάρια» Ευγένιου Τριβιζά, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (17/10/2009). «Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι» Βίλιας Χατζοπούλου, σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Εμφαση στο ελληνικό έργο

Το νέο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ ανακοινώθηκε κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες από τον νέο καλλιτεχνικό του διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Στο φετινό χειμερινό του ρεπερτόριο δίνεται έμφαση στο ελληνικό έργο. Φέτος θεσμοθετούνται: Η Λαϊκή Σκηνή, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών. Εναρκτήριο έργο της θα είναι το «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Ακολουθεί το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Τα παιδιά της πιάτσας» σε διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Στην ίδια σκηνή της Μονής Λαζαριστών, η Νεανική Σκηνή θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

«Το τέλος του παιχνιδιού»
Η Πειραματική Σκηνή (θα στεγάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών) δημιουργείται με στόχο να δοθεί βήμα στους νέους, σε όλα τα σχήματα και μεμονωμένους καλλιτέχνες. Εναρκτήριο έργο της θα είναι το έργο του Αλφρέ Ζαρύ «Ο Υμπυ βασιλιάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ακολουθεί «Η αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Ενας από τους στόχους του ΚΘΒΕ είναι να συγχρονίσει το βήμα του με έναν καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σ' αυτό το πλαίσιο, το ΚΘΒΕ θα τιμήσει έναν από τους κορυφαίους Ελληνες σκηνοθέτες, τον Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσιάζοντας στο θέατρο της ΕΜΣ το έργο του «Το κορίτσι με τα μαύρα».

Στο δεύτερο μισό της θεατρικής περιόδου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα ανέβει η διαβαλκανική παραλογή «Του νεκρού αδελφού», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Μάγια Μόργκεστερν, Μαργαρίτα Τζέπα και ηθοποιούς από Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στο «Βασιλικό Θέατρο» θα ανέβει ως εναρκτήριο το έργο του Δ. Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και μετά η σάτιρα του Ντάριο Φο «Ισαβέλα, τρεις καραβέλες και ένας παραμυθάς».

Στην Παιδική Σκηνή θα επαναληφθεί, στην έναρξη της περιόδου, «Ο ερωτευμένος πειρατής», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Ακολουθεί «Ο σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου.

Το Χοροθέατρο θα παρουσιάσει το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη.

Θέατρο Τέχνης και «Απλό»

Το Θέατρο Τέχνης για το 2009-2010 προγραμματίζει να παρουσιάσει τα εξής έργα: «CAFΕ LAFEMME - Η πιο δυνατή» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Γκάτζιου (Φρυνίχου, 15/10). «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (Υπόγειο, 22/10). «Σήμα κινδύνου» του Αντώνη Σαμαράκη. Διασκευή - σκηνοθεσία Αγγελος Αντωνόπουλος (Φρυνίχου, 16/11). «Ο βασιλιάς πεθαίνει» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου (Φρυνίχου, 17/12). «FEELGOOD» του Alistair Beaton, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου (Υπόγειο, 28/1/2010). «Θρήνοι γυναικών - Ηρωίδες του Σοφοκλή», ένα μουσικό έργο του Νίκου Ξυδάκη. Μετάφραση - έμμετροι διάλογοι: Διονύσης Καψάλης. Για 4 μόνο παραστάσεις (από Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη), στη Φρυνίχου. Στην παιδική σκηνή: «Αλαντίν - το μαγικό λυχνάρι». Διασκευή: Αντρη Θεοδότου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης (Φρυνίχου, 1/11).

«Το κολιέ της Ελένης»
Επίσης, στο Υπόγειο θα επαναληφθούν οι παραστάσεις «Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές». Σύλληψη, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, με την Κάτια Γέρου (24/9). «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με τον Ηλία Λογοθέτη (19/10). Και «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» του Τζόρντι Γκαλθεράν. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος (21/12). Τέλος, ετοιμάζεται μια ποιητική βραδιά - αφιέρωμα στην Κική Δημουλά, από το Θέατρο Τέχνης και την Λουκία Μιχαλοπούλου, η οποία και θα διαβάσει ποιήματα της σημαντικής ποιήτριας.

Κλασικό και σύγχρονο

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»
Πρόκειται για την τρυφερή ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, που συναντιούνται σε ένα παραλιακό θεραπευτήριο στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου της ζωής τους. Μοναχικός και ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του ο Ροντιόν, εξωστρεφής και τρυφερή προς όλους η Λίντια. Από τις πρώτες συναντήσεις τους δημιουργείται μια περίεργη χημεία ανάμεσα σε αυτό το αντιφατικό δίδυμο.

Δεκάχρονη πορεία

Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργίας. Στο φετινό γιορταστικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα έργα: «Το φεγγάρι που ματώνει» του Nickolas Kazan (26 του Σεπτέμβρη έως 2 του Νοέμβρη 2009, κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Τετάρτης). Μετάφραση: Γ. Ανζολετάκη, σκηνοθεσία: Ν. Καμτσής, σκηνικό - κοστούμια: Μίκα Πανάγου, μουσική Κώστας Χαριτάτος. Παίζουν: Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρλέν Σαΐτη, Δημήτρης Κανέλλος.

«Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ (από 10 του Δεκέμβρη 2009, κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Τετάρτης). Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας, σκηνοθεσία - σκηνικό: Νίκος Καμτσής, κοστούμια: Μίκα Πανάγου, μουσική: Κώστας Χαριτάτος. Παίζουν: Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Κώστας Μπάρας, Ναταλία Στυλιανού, Πάνος Ροκίδης.

«Τα 59 φλυτζάνια» του Ali Tailor (1η του Μάρτη έως και Τρίτη 20 του Απρίλη 2010, κάθε Δευτέρα και Τρίτη). Σκηνοθεσία Ν. Καμτσής, σκηνικό - κοστούμια Βασίλη Ροκομανώφ (κρατικό θέατρο ΙΒΑΝ ΒΑΣΩΦ-ΣΟΦΙΑ). Μουσική: Κώστας Χαριτάτος, video: Μιχάλης Παπαδογιαννάκης. Παίζουν: Κώστας Βογιατζόγλου, Στέλιος Καλαϊτζής, κ.ά.

«Ασπρη Εύα, Μαύρη Εύα» της Θεοδώρας Κατσιφή (από 29 του Απρίλη 2010, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης). Σκηνοθεσία Ν. Καμτσής, σκηνικό - κοστούμια Βασίλη Ροκομανώφ, μουσική Κώστας Χαριτάτος, video Μιχάλης Παπαδογιαννάκης. Παίζουν: Μαρίνα Αμανίτη, Ειρήνη Καζάκου, Στέλιος Καλαϊτζής.

Στην Παιδική Σκηνή θα παρουσιαστούν τα «Παραμύθια για πλάσματα τρυφερά και αθώα», βασισμένα σε αυθεντικά λαϊκά παραμύθια της ελληνικής παράδοσης (από 8 του Νοέμβρη). Κείμενο - σκηνοθεσία Ν. Καμτσής, σκηνικά - κοστούμια Μίκα Πανάγου, μουσική Χρήστος Ξενάκης. Παίζουν: Ειρήνη Καζάκου, Ράνια Φουρλάνου.

Τέλος, από τις 12 του Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων, το οποίο θα κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. Θα προσκαλέσει ξένα θεατρικά σχήματα να έρθουν στην Ελλάδα και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Μύθος και παραμύθι».

Επίσης, για το 2009-2010 το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα παρουσιάσει 2 θεατρικά σχήματα σε συμπαραγωγή: Ομάδα G, «Ο Ελβις ζει» του Γιώργου Αμυρά, σε σκηνοθεσία Ζωής Ρηγοπούλου και Ομάδα Τέχνης Λόγος με το έργο «Ποιος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετράκη.

Μυστήριο... και ντοκουμέντα

Στο Θέατρο «Ακάδημος» παρουσιάζεται το «Εγκλημα στο Χωριάν Espresso». Καλοκαίρι του 1905... Διαπράχθηκαν φρικιαστικά εγκλήματα στο Χωριάν Espresso!!! Ενα ολόκληρο χωριό ερημώθηκε, το πολυφημισμένο και μοναδικό Hotel 41 Sheets έκλεισε... Ενα ξενοδοχείο που κρύβει πολλά μυστικά. Το εργοστάσιο Espresso έπαψε να αναπαράγει το καφέ... Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με το θρυλικό τρένο Orient Express; Μια πρωτότυπη ανατρεπτική κωμωδία βασισμένη στο βραβευμένο «Murder on the Orient Express» της Αγκάθα Κρίστι... Σε κείμενο και σκηνοθεσία Μεράβογλου Εφης. Η Ισαβέλα Αναστασίου, ο Χρήστος Καπενής, η Αννα Παπαδάκη, ο Χρήστος Γιακουμής και η Εφη Μεράβογλου ερμηνεύουν 10 ρόλους διαφορετικούς. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη από Οκτώβρη του 2009.

Στις 12 του Οκτώβρη ξεκινούν στο Θέατρο «Ιλίσια - Βολανάκη» οι παραστάσεις του έργου «Η φωνή της Λουντμίλα», που παρουσιάζει η θεατρική εταιρεία «Αμφιάρειο», σε σκηνοθεσία - διασκευή Αρη Μπαφαλούκα και σε μετάφραση Ηρώς Μουκίου, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Γκούναρ Μπεργκντάλ και η παράσταση ανήκει στο είδος του Documentary Theatre.

Το τρένο ...ξεκινάει

«Το κολιέ της Ελένης» της Carole Fr'chette ανεβαίνει (αρχές Νοέμβρη) στο Θεατρικό «Τρένο στο Ρουφ». Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη. Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη. Συνεργάζεται η Αλκυώνη Βαλσάρη. Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα. Video-Art: Μαριάννα Στραπατσάκη. Παίζουν: Τατιάνα Λύγαρη, Βαγγέλης Ρόκκος, Ανατολή Αθανασιάδου.

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το παιδικό θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Εβδομος σταθμός - Το μυστικό του πειρατή Μπελαφούσκ» (τέλος Οκτώβρη). Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη, συνεργάζεται η Αλκυώνη Βαλσάρη. Σκηνικά - κοστούμια: Ντόρα Λελούδα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου. Παίζουν: Μανώλης Σορμαΐνης, Χρύσανθος Καγιάς, Ανδρέας Μαριανός, Κωστής Κορωναίος, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αννέτα Κορτσαρίδου, Τζούλι Τσόλκα, Γιάννης Διαμαντής και Ηρακλής Κωστάκης.

Στο Μουσικό Βαγόνι ORIENT EXPRESS ετοιμάζεται (τέλος Οκτώβρη) «Η αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης». Κείμενο: Μηνάς Αλεξιάδης. Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη. Κοστούμια: Νατάσα Ζούκα. Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Σωτηρία Ρουβολή, Ανδρέας Στεργίου, Ευαγγελία Τσιάρα. Η σατιρική μουσικοθεατρική παράσταση «Η αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης» αποτελεί ένα «ιλαρόν μουσικόν έπος» σε ποιητική έμμετρη μορφή. Η πλοκή του βασίζεται στο γνωστό αρχαιοελληνικό μύθο της αρπαγής της Ευρώπης απ' τον Δία, σύμφωνα με τον οποίο ο πατέρας των θεών, γνωστός για τις ερωτικές του παρασπονδίες, μεταμορφώνεται σε ταύρο, απάγει την Ευρώπη και την μεταφέρει απ' τη Φοινίκη στη Κρήτη, όπου και ενώνεται μαζί της στο Δικταίον Αντρον.

Για 3η χρονιά

Ο τετραπέρατος Ζακυνθινός, πανέξυπνος, αθώος, γαλίφης, πολυμήχανος και καταφερτζής, Νιόνιος Νιονιάκης, που δεν είναι άλλος από τον Σπύρο Παπαδόπουλο, στο «Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ξανά στο θέατρο «Ανεσις», για 3η χρονιά. Ενας ανανεωμένος θίασος, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Τσιάνου, τις χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, τη μουσική του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, και με τη συνοδεία της ζωντανής φιλαρμονικής ορχήστρας του θεάτρου «Ανεσις» είναι έτοιμος από την Τετάρτη 14 του Οκτώβρη να κογιονάρει τα κατορθώματα, τις συνήθειες και τις φοβίες του Νιόνιου, αλλά και αυτός από την πλευρά του, με κόλπα χίλια δυο, να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του... Σκηνικά Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Φωτεινή Τσακίρη, Γιώργος Ψυχογιός, Ιρις Πανταζάρα, Στέλιος Πέτσος, Ελίνα Μάλαμα, Αντώνης Δημητροκάλης, Αλκηστις Βούλγαρη, Νίκη Δραγούμη, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μαρία Καντιφέ.

Επανέρχεται για τα παιδιά

Ο «Θίασος '81» επανέρχεται! Ανανεωμένος, φρέσκος, δυνατός, στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης». Εμπλουτισμένος με νέες ιδέες, νέο αίμα και γερή προίκα την 23ετή ιστορική πορεία του στο χώρο του θεάτρου για παιδιά. Σηματοδοτεί εκ νέου την παρουσία του στο χώρο του παιδικού θεάτρου με την παράσταση «O γύρος της ημέρας σε 80 κόσμους», σε κείμενο και σκηνοθεσία της ιδρύτριάς του Νανάς Νικολάου, που επιστρέφει στα δρώμενα της Αθήνας, μετά τη θητεία της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Σκηνικά - κοστούμια: Πελαγία Αγγελίδου. Mουσική: Κωνσταντίνος Κωτούλας. Xορογραφίες: Ελενα Γεροδήμου και Ηλίας Χατζηγεωργίου. Kινηματογράφηση: Αγγελική Γιαννακοπούλου. Video: Διονύσης Φερεντίνος. Παίζουν, χορεύουν, αυτοσχεδιάζουν, τραγουδούν οι: Μαρία Χατζηιωαννίδου, Πελαγία Αγγελίδου, Οδυσσέας Κιοσέογλου, Ηλίας Χατζηγεωργίου.


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ