ΙΣΡΑΗΛ
Εκδίωξη παλαιστινιακών οικογενειών
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Εκδίωξη Παλαιστίνιου από το σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε την Κυριακή τα ξημερώματα στην εκδίωξη εννέα παλαιστινιακών οικογενειών (53 άτομα) από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της αραβικής Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αφού προηγούμενα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να δώσει την κυριότητα των κατοικιών σε εβραϊκές οικογένειες. Αμέσως εγκαταστάθηκαν Εβραίοι έποικοι. Αμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε μια στιγμή που σειρά συζητήσεων έχει προκαλέσει η πολιτική του εποικισμού της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το λεγόμενο «οδικό χάρτη», ενώ ο ΟΗΕ έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών. Παρόμοια στάση τήρησε και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία κάλεσε «το Ισραήλ να μην επιτρέψει στους εξτρεμιστές να ορίσουν την ατζέντα».

Οργισμένος εμφανίστηκε ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ ο οποίος υπογράμμισε ότι «για άλλη μια φορά το Ισραήλ δείχνει την απόλυτη αποτυχία του να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας ότι «έποικοι από το εξωτερικό εγκαθίστανται στις κατοικίες των Παλαιστινίων και 19 παιδιά δεν έχουν σήμερα πού να κοιμηθούν».

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά στη Βηθλεέμ το 6ο Συνέδριο της «Φατάχ», όπου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο προσχέδιο του πολιτικού της προγράμματος η «Φατάχ» αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων για τους οποίους το κείμενο ζητά μια λύση βασισμένη στις διεθνείς αποφάσεις. Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται η θέληση των Παλαιστίνιων «για ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να εξέλθουν από το αδιέξοδο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και υπογραμμίζεται ότι «βάση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί πρόταση της Σαουδικής Αραβίας το 2002, όπου κάλεσε όλα τα αραβικά κράτη να προχωρήσουν στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση των Ισραηλινών από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέλαβαν από το 1967, ενώ ζητείται η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.