ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συγκρούσεις απεργών και αστυνομίας
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Από τις συγκρούσεις χτες της αστυνομίας με εργάτες απεργούς
ΣΕΟΥΛ._ Νοτιοκορεάτες αστυνομικοί εισέβαλαν χτες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της εταιρείας Ssangyong στην επαρχία Γκιονγκί, το οποίο έχουν καταλάβει το τελευταίο δίμηνο εκατοντάδες απολυμένοι εργάτες διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές απολύσεις τους που έγιναν (κι αυτές...) με το πρόσχημα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

Οι εργάτες απάντησαν στην έφοδο των αστυνομικών που εισέβαλαν με μεγάλες δυνάμεις, χρήση δακρυγόνων και υποστήριξη ελικοπτέρων. Μετά από συγκρούσεις και έπειτα απ' τον τραυματισμό 23 ατόμων (και απεργοί και αστυνομικοί), οι κομάντος της αστυνομίας κατέλαβαν μέρος αλλά όχι ολόκληρο το εργοστάσιο.

Οι περισσότεροι απεργοί φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί στο παράρτημα βαφών αυτοκινήτου που έχει ιδιαίτερα εύφλεκτα χημικά υλικά και η οποιαδήποτε επέμβαση της αστυνομίας μπορεί να προκαλέσει αιματοχυσία λόγω των μεγάλων πιθανοτήτων πρόκλησης δυστυχήματος...

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ssangyong (η πέμπτη μεγαλύτερη στη Ν. Κορέα) επιχειρεί την αναδιοργάνωσή της έχοντας κηρύξει πτώχευση ώστε να έχει πλεονεκτήματα ειδικού καθεστώτος προστασίας και αντεργατικής ασυδοσίας. Το σχέδιο αναδιοργάνωσής της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόλυση του 36% του εργατικού δυναμικού ήτοι 2.646 εργάτες. Απ' αυτούς οι 1.670 αναγκάστηκαν να φύγουν «εθελοντικά» ενώ οι άλλοι 1.000 αντιστέκονται.

Την περασμένη Κυριακή ναυάγησαν και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις εργοδοσίας και συνδικαλιστών. Οι πρώτοι πρόσφεραν «λιγότερες» απολύσεις και οι δεύτεροι επέμειναν να μην απολυθεί ούτε ένας εργάτης. Η εταιρεία απειλεί τώρα με κήρυξη γενικής πτώχευσης ώστε όχι μόνον να προστατευτεί απ' τους πιστωτές της (όπως συμβαίνει ήδη) αλλά και να πετύχει τους στόχους της σε βάρος των εργατών...