«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ»
Ζεστό χρήμα στους βιομήχανους

Φοροαπαλλαγές, κίνητρα, διευκολύνσεις και ό,τι άλλο ζητήσει, δίνει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο για να εγκαταστήσει βιομηχανίες ακόμα και σε δάση!

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

«Ζεστό» χρήμα στους βιομήχανους δίνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων μονάδων ακόμα και σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο που έχει τον τίτλο «Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων», τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρέχει νέες επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές και καταργεί ακόμα και στοιχειώδεις ελέγχους που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος για την εγκατάσταση και ίδρυση επιχειρήσεων. Επιπλέον, διαιωνίζει πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες.

Και σα να μη φτάνουν τα παραπάνω, η κυβέρνηση βάζει τους ίδιους τους βιομήχανους να έχουν την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων, δηλαδή οι ίδιοι που έχουν λόγους και συμφέρον να ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, θα ...αυτοελέγχονται!

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επικαλείται τον «εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής πολιτικής», τον «εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την εγκατάσταση και λειτουργία των διαφόρων μορφών επιχειρηματικών πάρκων» και τη «βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη». Με πρόσχημα όλα αυτά η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ανεξέλεγκτη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, δίνει ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον «ασκό του Αιόλου» σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως επισημαίνεται, «διευκολύνει και στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία που ενέκρινε πρόσφατα η κυβέρνηση». Πρόκειται για ένα σχεδιασμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, που, όπως με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο είχε ομολογήσει ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα, με πρωταρχικό στόχο «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο βιομηχανικό τομέα μέσω κατάλληλων χωρικών ρυθμίσεων». Ετσι, τα λεγόμενα επιχειρηματικά πάρκα προβλέπεται ότι θα μπορούν να οργανωθούν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, σε δάση ή δασικές εκτάσεις.

Τα προνόμια που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τη μορφή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων καθώς και για τις εταιρείες ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων είναι:

Αποκαλυπτικό της εκχώρησης πλήρους αυθαιρεσίας είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου τη δυνατότητα ανάληψης της διοίκησης και διαχείρισης των νεοϊδρυόμενων επιχειρηματικών πάρκων και των παλιών βιομηχανικών περιοχών θα έχουν οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις μέσω φορέα που θα συστήνουν οι ίδιες ή τρίτο νομικό πρόσωπο. Δηλαδή, ο ιδιώτης που θα αναλάβει αυτό το ρόλο για λογαριασμό των επιχειρήσεων με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων τους ή ο ΟΤΑ, που είναι γνωστό ότι στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με κριτήρια αγοράς, ο καθένας αντιλαμβάνεται με ποιανού τα συμφέροντα θα ευθυγραμμίζεται.

Εξίσου προκλητικό είναι ότι η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο φρόντισε να δώσει ζεστό χρήμα σε βιομηχανίες που για δεκαετίες λειτουργούν με εγκληματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, για περιοχές όπως είναι τα Οινόφυτα, ο Ασπρόπυργος, το Κορωπί και άλλες, όπου υπάρχει συγκέντρωση τέτοιων μονάδων. Με αυτό τον τρόπο, αντί να τις υποχρεώσει να πάρουν με δικό τους κόστος μέτρα για το σταμάτημα αυτής της δραστηριότητας, η κυβέρνηση τις χρηματοδοτεί για τα αυτονόητα. Αυτό το κάνει εντάσσοντας ολόκληρες τέτοιες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων στο νομοσχέδιο προκειμένου να κάνουν χρήση των προνομίων για ίδρυση «επιχειρηματικού πάρκου».

Κοντά σ' όλα αυτά, προβλέπεται ουσιαστικά η χρηματοδότηση μεγάλων μονάδων που λειτουργούν με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, όπως είναι μεγάλες βιομηχανίες, διυλιστήρια, ναυπηγεία, χαλυβουργεία κλπ., με πρόσχημα τη δημιουργία «πάρκου μεμονωμένων μονάδων», μέσω της ένταξής τους στα προνόμια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης της απαγόρευσης εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανικών επιχειρήσεων εκτός επιχειρηματικών πάρκων σε περιοχές που θα αναπτυχθούν «με αιτιολογημένη έκθεση από την οικεία νομαρχία».