ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

«Φτάνει πια! όχι άλλοι Γιάνκηδες στη Λατινική Αμερική». Χαρακτηριστική η αφίσα του κινήματος ειρήνης της Βενεζουέλας
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ - ΚΙΤΟ.--

Χιλιάδες Βενεζουελάνοι πήραν μέρος χτες στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη γειτονική Κολομβία, στην οποία κάλεσαν δεκάδες λαϊκές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ο' Λίρι στο κέντρο του Καράκας.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την εγκατάσταση των βάσεων, που αποτελούν άμεση απειλή ενάντια στην κυριαρχία της Βενεζουέλας αλλά και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Αμερικής, και εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στο λαό της Ονδούρας ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Κυριακή 28 του Ιούνη με τη στήριξη και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων σε κολομβιάνικες στρατιωτικές βάσεις μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για το ξέσπασμα πολέμου στη Νότια Αμερική. Ενώ απευθυνόμενος και προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ομπάμα, τον κάλεσε αντί να αποστέλλει «περισσότερους στρατιώτες και βόμβες» που στρέφονται κατά του λαού της Κολομβίας, ο οποίος «αιμορραγεί» εδώ και 4 δεκαετίες, να αποσύρει και αυτούς που ήδη είναι εκεί.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τσάβες δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αγορά δεκάδων ρωσικών αρμάτων μάχης, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας Καράκας-Μόσχας στο πεδίο των εξοπλισμών.

Την πεποίθηση ότι η Κολομβία, ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ, θα επιτεθεί στις γειτονικές της χώρες εξέφρασε και ο υπουργός Αμυνας του Εκουαδόρ, Χαβιέ Πόνσε, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», προσθέτοντας ότι ήδη το έχει πράξει με τη στρατιωτική της εισβολή στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η του Μάρτη του 2008 σε μία επιχείρηση που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Ραούλ Ρέγιες, του ανώτατου στελέχους του αντάρτικου κινήματος FARC. Κατά τον Πόνσε για την παρουσία των Αμερικανών σε επτά βάσεις της Κολομβίας προβάλλεται το πρόσχημα της «καταπολέμησης του ναρκω-εμπορίου και της τρομοκρατίας», ενώ πραγματικός στόχος είναι οι γειτονικές χώρες και φυσικά τα ανερχόμενα λαϊκά κινήματα.

Την ίδια στιγμή ο Αλβαρο Ουρίμπε, Πρόεδρος της Κολομβίας, συνεχίζει την περιοδεία του στη Νότια Αμερική αναζητώντας στηρίγματα για τα επιθετικά σχέδιά του. Χτες ο Ουρίμπε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουρουγουάης, Ταμπαρές Βάσκες, ενώ στους δρόμους του Μοντεβιδέο πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδιά του και στην παρουσία του στη χώρα. Πριν την Ουρουγουάη ο Ουρίμπε είχε επισκεφτεί την Αργεντινή, όπου η Πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κλαρίν», τόνισε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι η επίλυση των συγκρούσεων και η μείωση της έντασης και η συμφωνία αυτή δε συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση». Μετά την Ουρουγουάη επόμενοι σταθμοί είναι η Βραζιλία και η Παραγουάη.