ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Μπροστά στις νέες εφιαλτικές αξιώσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κλιμακώνονται με ωμή αγριότητα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, είναι ολοφάνερο ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους, τα πράγματα προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνα
Με τα πιο μελανά και απαισιόδοξα χρώματα προδιαγράφεται το μέλλον των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων τα επόμενα χρόνια μέσα από τις πρόσφατες εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΟΟΣΑ και ΔΝΤ. Περιλαμβάνονται εφιαλτικές αξιώσεις - συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μέτρα - «σοκ» σε όλα τα μέτωπα και εφ' όλης της ύλης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται στην πράξη για μέτρα που στοχεύουν στην παραπέρα ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», με άλλα λόγια της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας ότι η ενσωμάτωση του ελληνικού καπιταλισμού στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από το λαό, ένταση του χτυπήματος των λαϊκών κατακτήσεων, εντατικοποίηση των αντιλαϊκών ανατροπών σε όλα τα επίπεδα.

Τόσο η έκθεση του ΟΟΣΑ όσο και εκείνη του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ωχριούν μπροστά στα χειρότερα που σκοπεύουν να λάβουν το επόμενο διάστημα, όποιο κι απ' τα δύο κόμματα κι αν βρίσκεται στην εξουσία, με δεδομένο ότι αυτό απαιτούν οι στοχεύσεις των βιομηχάνων και των τραπεζιτών που εξυπηρετούν και οι δύο.

Το ΔΝΤ

Εφιαλτικά μέτρα που αναδίδουν βαρβαρότητα είναι αυτά που περιλαμβάνονται στο προχτεσινό «ραπόρτο» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Στο φόντο όλων των προηγούμενων εκθέσεων, που κάθε φορά πρόσθεταν ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα στην αντιλαϊκή κατεύθυνση με όσα εισηγούνταν στην εκάστοτε κυβέρνηση, το ΔΝΤ αυτή τη φορά το πάει ακόμα παραπέρα αξιώνοντας χωρίς περιστροφές ακόμα και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του καλοκαιρινού επιδόματος για τους συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα:

Ο ΟΟΣΑ

Στην ίδια ρότα και η ακτίνα δράσης στην οποία αναπτύσσονται οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Παρίσι και πιάνει όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Από τα δημοσιονομικά, όπου προτείνει την προώθηση νέων σαρωτικών φόρων και περιστολή των δαπανών, το ασφαλιστικό, όπου απαιτεί νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το σύστημα Υγείας, μέχρι και την εκπαίδευση για την οποία εισηγείται επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά στάδια του πανεπιστημίου. Ειδικότερα:

Μονόδρομος η όξυνση της ταξικής πάλης

Μπροστά στις νέες εφιαλτικές αξιώσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κλιμακώνονται με ωμή αγριότητα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, είναι ολοφάνερο ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους, τα πράγματα προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνα. Τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία διαξιφίζονται για ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής της κατάστασης με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που περνάει μέσα από τη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων, την απόσπαση ολοένα και περισσότερων λαϊκών κατακτήσεων, την επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών.

Η σιγή που τήρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην προχτεσινή έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι τυχαία. Τα μέτρα και τα «πακέτα» που ρίχνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τις κατευθύνσεις που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και μέσω των διεθνών οργανισμών του. Ταυτόχρονα, οι ανατροπές που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, η επιβολή νέων φόρων, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων κινούνται στην ίδια ρότα με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να αρθρώσει λόγο ενάντια στις νέες συστάσεις, όταν είναι γνωστό ότι η πολιτική του στηρίζεται ακριβώς στους ίδιους άξονες: Παράταση τους εργάσιμου βίου και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, μείωση του εργατικού κόστους, μείωση των ελλειμμάτων, αποτελούν κεντρικές πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον αντίποδα των συμφερόντων και των αναγκών του λαού. Είναι ανάπτυξη μόνο για τα επιχειρηματικά κέρδη και το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν από τα κόμματα που υπηρετούν το μονόδρομο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Μόνο με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και το πέρασμα των μέσων παραγωγής σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο, δηλαδή στο λαό, είναι δυνατό να ανακόψουν τα σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος τους.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ