Τριήμερο για τον Ρίτσο στη Ζάτουνα
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιείται, από 20 - 22 Αυγούστου, τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η αυλαία θα ανοίξει (20/8, 8.30 μ.μ.), με παρουσίαση σπάνιων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων για τη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Απαγγελία: Δημήτρης Καταλειφός, επιμέλεια κειμένων: Νίκος Παπαγεωργίου, χορογραφία: Νανά Κανδύλη, σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμερή. Στις 21/8 (8.30 μ.μ.), η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου θα συνοδέψει τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, τα περισσότερα από τα οποία τα εμπνεύστηκε όντας εξόριστος στη Ζάτουνα. Ανάμεσά τους και τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», που στάλθηκαν στον συνθέτη από τον εξόριστο στο Παρθένι της Λέρου Γιάννη Ρίτσο (1968).

Το τριήμερο θα κορυφωθεί στις 22/8 (8.30 μ.μ.) με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, που θα τραγουδήσει ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και άλλων ποιητών, που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης. Θα τη συνοδέψει στο πιάνο, ο Henning Schmiedt, στη μία και μοναδική εμφάνισή του φέτος στην Ελλάδα (ενορχηστρωτής και παραγωγός των εκτός Ελλάδας συναυλιών των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Φαραντούρη και Π. Πανδή).

Πριν την έναρξη του αφιερώματος στον Γιάννη Ρίτσο, στις 20/8 (8 μ.μ.), η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία, θα ανακηρύξει τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο μέλος της. Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη. Είσοδος ελεύθερη.